La manca de sòl logístic és una dificultat per a creixement del Ecommerce

No només les vendes presencials i en magatzems físics veuen en la logística un component vital per a l’adequat desenvolupament de l’operació. Les vendes per Internet creixen cada dia a passos de gegant i estan apropant-se a un escenari de “col·lapse” en no comptar amb el suficient sòl logístic per emmagatzemar els productes que ofereix i complir amb les comandes.
El comerç electrònic cada dia dispara les necessitats de contractació d’espais logístics. De fet durant 2018 i només a Madrid, es va superar el rècord en registrar un nivell de contractació de 935.000 metres quadrats (creixement del 2% respecte al 2017).
Senos les dades oficials de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, CNMC, les vendes per internet mouen a prop de 21.800 milions d’euros a Espanya i creixen a un ritme anual del 27,2%.
Els fenòmens de màrqueting massiu com el Black Friday o el Cyber Monday exigeixen cada vegada una millor i àmplia infraestructura logística, la qual permeti emmagatzemar i transportar amb espais de grans dimensions, en condicions òptimes pels productes que cada vegada més demandats pels clients.
Per la seva banda l’Associació de Promotors de Catalunya, APCE i la consultora immobiliària Forcadell afirmen que si el creixement de les compres en línia segueix en pujada, ja no hi haurà prou espai urbà i les comandes col·lapsaran. De fet el fenómeno  que ja s’observa a Barcelona i Madrid, ciutats on la demanda és més elevada i on ja manquen les naus industrials logístiques disponibles.

Solucions d’emmagatzematge i transport

Experts afirmen que l’ús dels macrodades podria ser una solució a la manca de metres logístics. Les dades recopilades com volums comprats, productes més demandats per zona, hores de més demanda, perfil del comprador, renda per càpita, etc. permetrien situar magatzems en determinats barris que s’especialitzarien en productes específics.
Les dades també ajudarien a identificar els productes amb menys rotació i oferir-los en descomptes o arribar a traslladar les naus de fora de la ciutat per donar-li prioritat als productes més venuts. La informació en aquests casos és un tresor per a la presa de decisions logístiques.
El transport també és una altra preocupació. Cada dia les principals ciutats europees estan restringint l’entrada de vehicles contaminants que mobilitzen productes. En aquest sentit es requereix la implementació de flotes de càrrega compostes per vehicles elèctrics o l’ús de drones, entre altres mitjans, quan la legislació així ho permeti.

La manca de metres logístics creix cada dia més

Segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, CNMC, les vendes per Internet creixen anualment un 27,2% i mouen aproximadament 21.800 milions d’euros a Espanya. Aquestes xifres són conseqüència de fenòmens de màrqueting com el Cyber Monday i el Black Friday.8
Tal creixement ha disparat una alta demanda de la infraestructura logística de grans dimensions. No obstant això el tema no és només ampliar cellers, el problema rau en la manca de sòl per fer-ho. Amazon per exemple només a Madrid va contractar en 2018 prop d’un milió de metres quadrats en logística.