Ecommerce: devolucions augmenten substancialment en èpoques d’ofertes

L’època de rebaixes, tradicional en el comerç electrònic, comporta una taxa de devolució que arriba al doble de la taxa en condicions normals. De fet, experts del sector asseguren que de vegades el comportament dels usuaris es converteix en compradors compulsius.

En el cas d’Espanya, poc més del 25% dels usuaris del comerç electrònic asseguren haver gastat més aquest any a l’època de rebaixes. Això en comparació de l’any anterior. Cal recordar que els usuaris espanyols s’han abocat significativament a les compres durant l’època de rebaixes. És per això que durant aquest període es registra un augment significatiu de les vendes al comerç detallista d’Espanya.

Creixement en èpoques d’oferta

El comerç en línia és un sector que ha crescut de manera accelerada en els darrers anys. Si bé el gran recolzament el va rebre a l’època de la pandèmia, per les restriccions de mobilitat, és també cert que experimentava un creixement sostingut.

Igualment a Espanya, estudis revelen que prop del 66% dels usuaris han fet almenys una compra per internet per mes. Però l’altre costat és l’augment de les devolucions. Cal recordar que això genera costos addicionals, que moltes vegades els consumidors ignoren.

En general, la taxa de devolucions de les compres per internet se situa en un 10%. Tot i això, per a les èpoques d’oferta, aquesta taxa arriba fins a prop d’un 20%. Això representa una duplicació. El problema rau igualment que els compradors revisen de manera minuciosa com és el procés de devolució abans de fer-se amb un producte.

Un estudi realitzat per MRW assenyala que més de la meitat dels compradors del comerç electrònic abandonen la compra si no està garantit un bon procés de devolució.

Gestió de devolucions

El comerç en línia compta amb un entorn accelerat i canviant. Factors com lexperiència en línia, la satisfacció del client i la gestió de devolucions són claus dins de lentorn. De fet, les compres en línia demanen una gestió eficient de les devolucions.

És per això que per a moltes empreses es converteix en una necessitat imperant fer una gestió adequada de les devolucions. En principi, és molt important que la política de devolucions d’una botiga en línia es pugui trobar ràpidament. També ha d’explicar els passos que cal seguir una devolució.

Els usuaris solen apreciar les opcions flexibles de devolució, així com trobar opcions com a canvis de producte i codis promocionals. En qualsevol cas, són opcions que busquen minimitzar les devolucions i fidelitzar els clients.

Però si cal fer la devolució, cal saber que un procés de gestió eficient pot representar la diferència. Qualsevol client apreciarà per exemple, comptar amb un ràpid reemborsament dels seus diners, si escau.

Una altra acció que es pot fer és fer un seguiment de les devolucions. La intenció és identificar les tendències que porten a les devolucions. També es poden identificar els problemes recurrents. Imatge cortesia de https://pixabay.com, a qui pertanyen tots els drets