Empreses de missatgeria i distribució de paquets creixen amb més lentitut

Les darreres xifres de l’Observatori Sectorial DBK d’Informa asseguren que les empreses de missatgeria i paqueteria estan presentant un creixement amb una velocitat més baixa. Si bé el 2021 el creixement va ser del 7.4%, per al 2022 la xifra es va situar en un 4.2%. Tot i això, la xifra de negocis del sector va assolir uns 9 mil 300 milions d’euros.

Entre els factors que influeixen en l’alentiment dels resultats hi ha la moderació del consum privat, així com la recuperació de les compres en físic. Això principalment després de les restriccions imposades per la pandèmia, que van suposar un impuls al sector. Passada aquesta, l’evolució de les operacions de missatgeria i distribució de paquets es va afeblir.
Altres factors que també van influir en els resultats són l’alça de la inflació, així com la pujada dels tipus d’interès. Els experts assenyalen que la conjuntura econòmica també ha estat empitjorada, així com la incertesa tant política com econòmica mundial. Tots aquests factors fan preveure que tant a curt com a mitjà termini la tendència d’alentiment continuarà influint en el creixement. De fet, asseguren que el creixement esperat dins del volum de negocis de les empreses de missatgeria i paqueteria rondarà el 3% anual. Això tant per al tancament del 2023 com per al proper any 2024.

Segments

L’informe assenyala que el segment de paqueteria empresarial va comptar amb un comportament una mica més favorable que el de la paqueteria industrial. En aquest darrer cas, el creixement va ser del 3,6%, amb un volum de negocis de 2.850 milions d’euros. Per part seva, la paqueteria empresarial va comptar amb una variació del 4.5% i un volum de negocis de 6 mil 450 milions d’euros. Les xifres són explicades per la reactivació del comerç internacional. Si bé la pandèmia ja es va donar per acabada, els sectors encara estan veient-se afectats de diferents maneres. És precisament el cas del comerç internacional, on després de finalitzada la pandèmia es va dinamitzar la demanda d’enviaments empresarials des de i cap a l’exterior. En aquest segment, el volum de negocis del 2022 va ser de 2.325 milions d’euros, amb un creixement interanual del 5.9%. El 2021, el creixement dels serveis internacionals va ser del 3.6%.

Descens d’operadors

Una altra situació destacada al recent informe és que el nombre d’empreses del sector va registrar un descens. Es tracta del primer en els darrers deu anys. Van detallar que en aquest resultat van influir alguns processos de fusió i adquisició entre empreses. Així mateix, alguns operadors petits i mitjans van cessar les activitats.
D’altra banda, les cinc primeres empreses que pertanyen al segment de paqueteria empresarial es van emportar una quota de mercat del 48% en conjunt. Cal destacar que les cinc empreses de més facturació al segment de la paqueteria industrial van aconseguir reunir una participació conjunta del 46%. En tots dos casos es va tractar de les empreses amb més facturació dins de cadascun dels segments comentats.
Imatge cortesia de https://pixabay.com, a qui pertanyen tots els drets