Mercabarna redueix accidents amb tecnologia 5G

5G Anti Collision” a Mercabarna (Barcelona), és el projecte pilot que va ser presentat a inicis de desembre de 2020, el mateix busca utilitzar la tecnologia 5G per reduir xocs i accidents. El sistema té la capacitat d’advertir possibles col·lisions mitjançant l’ús de sensors en els vehicles que controlen la seva localització en temps real i emeten alertes auditives que permeten evitar accidents i salvar vides.

La prova de el projecte ha estat rebuda amb molt beneplàcit per part dels que realitzen les seves activitats al polígon alimentari de Barcelona. Per aquesta àrea diàriament i durant les 24 hores, transiten uns 14.000 mitjans de transport entre furgonetes, cotxes, camions, patinets, bicicletes i carretons.

A causa de l’alt volum de trànsit aquesta nova tecnologia busca reduir els accidents mitjançant l’aplicació de l’5G.

La innovació incorpora l’ús d’aquesta tecnologia als vehicles de tal manera que els seus moviments es registren en temps real.

En cas de risc de xoc, el dispositiu emet un so a manera d’advertència perquè el conductor pugui evitar l’accident.

La major avantatge de la tecnologia 5G és la seva capacitat d’eliminar la latència o el petit retard entre l’enviament i la recepció d’informació, la qual cosa és poc important al reproduïr un vídeo, però fonamental en la medicina o en aplicacions de seguretat viària.

La prova pilot

La prova / demostració pilot es va realitzar amb un carretó elevador i una bicicleta. Els dos van equipats amb un dispositiu OBU que al seu torn està connectat amb la xarxa 5G. Gràcies a això és possible enviar i rebre missatges de manera permanent.

També compten amb un altre dispositiu HW útil per geolocalitzar els vehicles mitjançant la fusió de dades de posicionament (subministrats per satèl·lit), amb sistemes autònoms que mesuren la rotació, acceleració i distància de el vehicle.

Amb això, quan el sistema detecta un perill a la trajectòria que segueix en aquest cas el ciclista, immediatament emet un senyal que activa una botzina d’avís per notificar que hi ha perill d’una possible col·lisió.

Els líders de el projecte

La iniciativa està impulsada per 5G Barcelona, la Generalitat de Catalunya, Orange, la Mobile World Capital Barcelona, la fundació i2Cat, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya i per descomptat, Mercabarna.

El projecte és un banc de proves que de funcionar de manera òptima, podria aplicar-se en altres parts, fins i tot a la ciutat o en diferents llocs i sectors industrials.

Tot i que s’han fet demostracions amb un carretó elevador i una bicicleta, la tecnologia és perfectament adaptable a altres vehicles i cotxes, segons ho manifesta 5G Barcelona. Inicialment la prova pilot de tres mesos de durada preveu la instal·lació d’el dispositiu en vehicles industrials.

Després de provar durant un any, s’avaluarà la possibilitat d’aplicar la tecnologia als vehicles que diàriament recorren els 90 hectàrees de Mercabarna.

Mercabarna és el lloc més adequat per fer aquest tipus de proves ja que les antenes que permeten el funcionament de 5G estan instal·lades des de l’any passat a la zona. El projecte augura un espai lliure d’accidents.