Parlamento Europeo revisa normas de camiones de carga

Parlament Europeu revisa normes de camions de càrrega

Recentment, els membres del Parlament Europeu han revisat les regulacions sobre camions de càrrega dins de la Unió Europea, amb l’objectiu de promoure l’ús de camions sense emissions en el transport per carretera. Entre les mesures revisades s’inclou la possibilitat d’augmentar la capacitat de càrrega addicional com un incentiu per als camions de zero emissions. També es planeja la implementació d’una etiqueta de la UE i un portal web per a identificar als *megacamiones.

Parlamento Europeo revisa normas de camiones de carga

Normes de camions de càrrega

Específicament, els legisladors busquen augmentar en fins a quatre tones el pes màxim permès per als camions de zero emissions. Això es fa amb el propòsit de compensar l’espai i el pes requerits per a instal·lar bateries o cel·les d’hidrogen, a més de proporcionar capacitat de càrrega addicional.

Els eurodiputats argumenten que aquesta actualització podria servir com un estímul perquè la indústria del transport migri cap a vehicles més nets. Afirmen que la capacitat de càrrega addicional farà que els camions i autobusos de zero emissions siguin més competitius que les seves contraparts convencionals. A més, subratllen la importància de no comprometre l’espai en la cabina ni la comoditat del conductor en instal·lar tecnologies de zero emissions.

Quant a la circulació de *megacamiones, els països de la UE conserven l’opció, encara que no estan obligats, de permetre-la. No obstant això, per a agregar noves rutes aptes per a megacamiones, es requeriria una avaluació prèvia de l’impacte en àrees com la seguretat viària, la infraestructura, la intermodalitat i el medi ambient.

Megacamions

Per a millorar la seguretat viària, se suggereix la implementació d’una etiqueta de la UE per a la longitud d’aquests vehicles, així com la creació d’un portal web amb informació sobre els límits de pes i longitud en cada país de la UE, incloent-hi quines carreteres estan designades per als megacamions.

En termes generals, els megacamiones poden ser més llargs, més amples o més pesats que els camions convencionals. La seva capacitat de càrrega addicional pot contribuir a l’eficiència del transport de mercaderies en reduir el nombre de viatges necessaris per a transportar la mateixa quantitat de càrrega. No obstant això, el seu ús planteja desafiaments en termes de seguretat viària, impacte en la infraestructura de les carreteres i preocupacions ambientals.

D’altra banda, els parlamentaris proposen que els països de la UE estableixin sistemes de control automàtic en les principals carreteres per a verificar el compliment dels límits de pes i dimensions per part dels camions i autobusos. També s’advoca per l’ús d’eines digitals de compliment, com la Política d’Accés Intel·ligent, per a garantir un impacte mínim en el medi ambient, la infraestructura i la seguretat humana.

Segons el parer d’Isabel García Muñoz, ponent del Parlament Europeu, les noves regulacions crearan incentius reals perquè les empreses adoptin camions de zero emissions. La parlamentària va assegurar que això tindrà com a conseqüència que el transport de mercaderies per carretera sigui més sostenible i segur. Va indicar que amb les mesures, els vehicles de zero emissions han de convertir-se en la columna vertebral del transport per carretera. Va a comentar que d’aquesta manera es reduirà el nombre de vehicles, viatges i emissions necessaris per a transportar la mateixa càrrega.

Imatge cortesia d’https://pixabay.com, a qui pertanyen tots els drets