Barcelona es passa al transport urbà alimentat amb hidrogen

Amb la compra de 8 busos impulsats amb pila alimentada per hidrogen i l’obertura d’una planta de repostatge a la zona Franca per abastiment de combustible, Barcelona va donar les primeres passes per popularitzar aquest tipus de transport.

Són realment escassos els vehicles impulsats per pila alimentada per hidrogen, però la idea és obrir la porta per a un ús més freqüent. Per a això, la capital catalana també comptarà amb una “hidrogenera”, una estació de servei encarregada de subministrar l’hidrogen als vehicles que usin aquest combustible. Serà la primera d’Espanya oberta per a ús públic.

Els 8 autobusos s’integraran al servei a finals de 2021. S’estima que el seu consum diari d’hidrogen sigui d’uns 160 kg. La meta és completar en pocs anys una flota de 80 autobusos urbans amb aquest sistema com a part de el pla de modernització d’autobusos urbans.

Aquest tipus de vehicles són una excel·lent solució per contrarestar els efectes de la contaminació a la ciutat, ja que l’únic que deixen com a residu a l’atmosfera és vapor d’aigua. És un bon model de transport urbà net que no porta conseqüències negatives a la salut de la població.

La hidrogenera

La planta ocuparà 5.000 metres quadrats i serà ubicada a la Zona Franca de Barcelona. Iberdrola serà l’encarregada de la seva construcció així com de la seva gestió per 10 anys amb pròrrogues de cinc fins a un total de 40 anys. Per ara el principal usuari de la planta serà l’empresa Transports Metropolitans de Barcelona, TMB.

Fora dels autobusos amb pila de combustible alimentada per hidrogen de TMB, també podran ingressar per a proveïment altres vehicles de flotes d’empreses de la zona Franca i usuaris particulars.

La construcció de l’estació sorgeix com a solució a que actualment hi ha poca infraestructura per carregar piles, la qual cosa porta limitacions per a l’ús d’aquest tipus de vehicles. Per a finals de l’2019 Europa registrava 187 estacions de càrrega d’hidrogen de les quals Alemanya té 87 i França 26. Les altres estan ubicades a la resta de països.

El repostatge d’un cotxe d’hidrogen

Pot trigar de tres a cinc minuts, temps molt similar que es gasta omplir un cotxe amb combustible tradicional. Pel que fa a el preu, l’hidrogen a l’ésser un gas està subjecte al preu de mercat i pot variar. En la mesura que la tecnologia per obtenir-lo s’optimitzi i millori, el preu s’anirà reduint més.

Inicialment recórrer 100 quilòmetres amb un cotxe de pila de combustible d’hidrogen costava al voltant de 13 euros. A principis de 2020 va arribar a costar uns 6,6 euros.

Els governs europeus treballaran per potenciar l’ús d’aquest tipus de vehicles en els seus països amb vista a desenvolupar una primera fase per 2030 i una segona per al 2050. Espanya se suma a aquesta iniciativa buscant el JavaScript entre 100 i 150 punts de recàrrega d’hidrogen en el país.

A Europa es busca construir una xarxa completa que permeti la circulació de cotxes d’hidrogen per tot el continent.