Barcelona es recupera: un segon trimestre fort per a la logística

En els últims mesos, el sector logístic en la demarcació de Barcelona ha experimentat un canvi notable. Durant el segon trimestre de 2024, l’activitat en aquest sector ha mostrat una clara recuperació, especialment en comparació amb els primers mesos de l’any. Què està impulsant aquest augment en els contractes de lloguer i compra? Anem a desglossar les dades i analitzar què està passant.

n segon trimestre fort per a la logística

Un segon trimestre de recuperació

D’abril a juny de 2024, Barcelona ha registrat una contractació de 164.000 metres quadrats, la qual cosa representa un increment de gairebé el 50% respecte al mateix període de l’any anterior. Aquest creixement supera la mitjana històrica, segons les dades de CBRE, una de les principals consultores immobiliàries.

Aquesta tendència positiva contrasta marcadament amb els primers mesos de 2024. Durant el primer semestre de l’any, només s’han absorbit 261.000 metres quadrats, un 20% menys en comparació amb el mateix període de 2023. La recuperació observada en el segon trimestre pot ser un senyal de repunt en la confiança del mercat.

Contractes i operacions destacades

En el segon trimestre, s’han tancat 14 operacions importants, alineades amb la mitjana trimestral. D’aquestes, el 41% han tingut lloc a la segona corona de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Entre les operacions més destacades, sobresurt el lloguer d’una nau de més de 39.000 metres quadrats a Bisbal del Penedès, desenvolupada a risc per Panattoni. A més, ID Logistics ha llogat una nau de 26.000 metres quadrats a Castellar del Vallès, una operació que ha estat assessorada per CBRE. Aquest actiu, encara en construcció, acollirà l’operativa del grup Puig, augmentant la seva capacitat en un 50%.

Catalunya en números: una visió general

En el conjunt de Catalunya, el primer semestre ha estat menys favorable. S’han entregat prop de 122.000 metres quadrats, la qual cosa representa una caiguda del 46% en comparació amb el mateix període de 2023. Les entregues del segon trimestre s’han distribuït entre les tres corones de l’àrea metropolitana, destacant l’entrega de més de 40.000 metres quadrats a Cerdanyola del Vallès.

La consultora CBRE explica que, encara que hi ha hagut un augment en la contractació, les entregues han disminuït. Això ha portat a una reducció en les taxes de disponibilitat, que ha baixat al 5,34% en el segon trimestre, una disminució de 0,5 punts percentuals respecte al trimestre anterior.

Disponibilitat i demanda: l’estat del mercat

Les taxes de disponibilitat varien segons la zona. A la primera corona, es mantenen en nivells baixos del 2,6%, mentre que a la segona corona la disponibilitat és del 3,0%. A la tercera corona, la disponibilitat és del 13,5%, però tot i així ha disminuït dos punts percentuals respecte al trimestre anterior.

La falta de sòl i la incertesa en el mercat han alentit el desenvolupament de nous projectes. Actualment, hi ha una cartera en construcció de 228.000 metres quadrats, la meitat de la que hi havia en el segon trimestre de 2023. Es preveu que aquests projectes s’entreguin entre 2024 i 2025. El 68% d’aquests projectes s’estan construint a risc, i el 47% de la superfície en construcció ja està prellogada.

La major part de la construcció en curs es concentra en la segona corona. La falta d’oferta, juntament amb l’entrada d’actius d’última generació, ha incrementat les rendes dels actius de més qualitat. En el primer trimestre, la renda va arribar a 8,75 euros mensuals per metre quadrat. Encara que actualment es manté estable, les previsions a llarg termini continuen sent alcistes.

Perspectives futures

El panorama per al sector logístic a Barcelona i Catalunya mostra senyals mixtes. L’augment en la contractació durant el segon trimestre suggereix un repunt en l’activitat, mentre que la disminució en les entregues i el desenvolupament de nous projectes reflecteixen reptes persistents.

La combinació d’una alta demanda i una oferta limitada podria continuar impulsant les rendes cap amunt, a mesura que la disponibilitat d’espais logístics segueix sent una preocupació clau.

En resum, el sector logístic de Barcelona es troba en una fase de recuperació, amb importants operacions i un augment en la contractació, però també s’enfronta a desafiaments com la falta de sòl i la incertesa del mercat. Els pròxims mesos seran crucials per determinar si aquesta tendència positiva es mantindrà i com s’adaptarà el mercat a les condicions canviants.