Trànsit de mercaderies del Port va caure un 11% al juliol

Els trànsits de mercaderies del Port de Barcelona van registrar un descens de l’11% durant el mes de juliol passat. La xifra va representar un trànsit de 38 milions de tones mobilitzades durant els primers set mesos de l?any. Alhora, això equival a una contracció del 10.6% del trànsit en comparació als mateixos mesos del 2022. Cal recordar que durant els mesos assenyalats de l’any passat, el port va registrar rècords històrics de creixement.

Des del Port van assenyalar que es tracta de xifres que estan emmarcades a la conjuntura econòmica global. Van destacar que el comerç a nivell mundial es troba llastat pels efectes de les tensions geopolítiques. Entre els factors que influeixen els resultats, el port ha assenyalat la guerra entre Rússia i Ucraïna, la inflació elevada i l’enduriment de les polítiques monetàries. A més, van recordar que les grans economies estan patint desacceleracions del creixement per la mateixa incertesa als mercats financers.

Trànsits destacats

Tot i els resultats negatius, des del Port de Barcelona van detallar els trànsits destacats durant el període. Entre ells, els vehicles nous. En aquest cas, l’increment va ser del 67,4%, amb un total de 482.904 unitats. Un altre rubro destacat va ser el dels sòlids a granel, que van registrar un creixement del 15,9% interanual. El trànsit de sòlids a granel entre el gener i el juliol va ser de tres milions de tones. Aquest resultat és fruit del comportament positiu de les exportacions de rubros com la sal i el ciment. Les importacions de cereals i farines també van sumar.
D’altra banda, el cabotatge va representar un increment del 21,3% dels contenidors plens. Això equival a 70 mil 817 TEUs. Van detallar que aquest resultat equival a una situació millor de l’economia d’Espanya, respecte a la resta de la Unió Europea. Tot i això, el trànsit total de contenidors entre gener i juliol va ser de 1.89 milions de TEUs. La xifra representa una contracció interanual del 10,6%.
En el cas dels granels líquids, la contracció va ser de 18,7% interanual. El moviment registrat durant els primers set mesos del 2022 va ser de 7.7 milions de tones. La caiguda és ocasionada principalment pel descens dels trànsits d’hidrocarburs. Un altre factor que té un paper important en els resultats negatius és la baixa demanda existent.

Passatgers

Pel que fa al moviment de passatgers durant els primers set mesos de l’any, el creixement va ser del 51,4%. El total de persones que van passar pel port català va ser de 2,75 milions.
Els passatgers que van passar pel port de Barcelona a ferris entre gener i juliol van ser 917.243. Els creuers van registrar un trànsit d’1,8 milions de persones durant el període esmentat.
Per al període que abasta el gener i l’agost, el port de Barcelona va tornar a compartir resultats negatius. En aquest cas, el descens va ser del 12,2% del trànsit total i de l’11,3% pel que fa als TEUs mobilitzats.