“Al Marroc hi ha moltes oportunitats de negoci”

Ignasi Sayol, president del Clúster Logístic de Barcelona i directiu de PIMEC, va comentar en una recent entrevista que hi ha grans oportunitats de negocis al Marroc. Cal recordar que Pimec és la patronal que agrupa milers d’empreses a Catalunya. El directiu va rendir les seves declaracions en el marc de la III Trobada Regional de Logística, que va ser celebrat al Marroc. L’esdeveniment va ser organitzat per Logismed i va comptar amb la col·laboració de Investangier, el Centre Regional d’Inversions de la regió Tànger-Tetuan-Espígols.

En l’entrevista, el president del Clúster Logístic i empresari va compartir les seves impressions sobre la trobada regional de logística al Marroc i les oportunitats de negoci que albira a la regió. Va destacar el dinamisme i les infraestructures del Marroc com a factors atraients per als empresaris espanyols. Va reconèixer l’interès de les petites i mitjanes empreses catalanes per expandir-se internacionalment i establir-se al Marroc, destacant la importància de l’experiència en aquesta iniciativa.

Ignasi Sayol En Marruecos hay muchas oportunidades de negocio

Oportunitats de negoci

Sobre les oportunitats de negoci detectades, va esmentar la necessitat d’aprofundir més, especialment mitjançant una visita al port de Tànger Med. Va destacar la importància de la col·laboració entre Espanya i el Marroc, exemplificada per la coordinació entre Tànger Med i els ports espanyols, i va advocar per una major col·laboració empresarial per a ampliar les oportunitats de negoci.

Respecte a possibles inversions a la regió de Tànger-Tetuan-Espígols, va esmentar la necessitat de realitzar visites per a identificar oportunitats concretes. Si bé l’empresari no es va referir a cap acció concreta durant l’entrevista, sí que va destacar la importància de col·laborar amb socis locals. Igualment, va esmentar el potencial de desenvolupar negocis conjunts en tecnologia avançada com blockchain i intel·ligència artificial.

L’empresari va recordar que Espanya i el Marroc són veïns i compten amb interessos en comú. Va apuntar que el cas de Tànger Med amb els ports espanyols és una realitat. Això en el sentit que des que treballen en coordinació i col·laboració, les xifres del comerç han pujat molt. 

Va assenyalar que com a empresari, sempre ha buscat la col·laboració en els llocs on ha estat. Va indicar que en les empreses que posseeix fora d’Espanya sempre ha comptat amb partners locals amb els quals ha constituït societats. Al seu judici, es tracta del format ideal de creixement. De fet, va emfatitzar que tant els empresaris com les patronals compten amb el deure de buscar acords de col·laboració, assenyalant que sense col·laboració no hi ha futur. 

En el mateix ordre d’idees, es va referir a la importància de la cerca de sinergies més que de competència. Així mateix, Sayol va assegurar que la clau està a buscar l’ampliació de les oportunitats de negocis sempre a través de la col·laboració. 

Canal del Suez

Quant als desafiaments actuals del comerç internacional, va expressar preocupació pels problemes en el Canal de Suez i la persistent influència de la pandèmia. Va proposar explorar alternatives com la Ruta de la Seda ferroviària i va advocar per una acció conjunta a la regió mediterrània per a enfortir les solucions logístiques industrials.

Finalment, va subratllar la importància de la qualitat de vida en la presa de decisions empresarials, valorant aspectes com el clima mediterrani i l’afinitat cultural en la facilitació de negocis internacionals. Va emfatitzar la importància de sentir-se còmode i connectat amb l’entorn per a l’èxit empresarial.

 

Imatge cortesia d’https://www.tangermed.ma, a qui pertanyen tots els drets