Automatització: com afecta treballadors del sector logístic?

L’automatització del treball és un tema que es parla permanentment en tots els sectors productius de qualsevol economia. Por a l’acomiadament és el que senten els empleats al veure substituïts per robots que cada dia més s’encarreguen de diferents tasques. En aquest sentit el sector de logística i transport no és aliè a la situació on hi ha molta preocupació per la pèrdua de llocs de treball de les persones.
Segons machi Tyburchi, Gerent del departament de Lean & Process Management del grup corporatiu internacional AsstrA, aquest fet no té marxa enrere. Per corroborar-ho s’analitzen tres aspectes: el desenvolupament tecnològic, els canvis en mètodes de treball i els canvis en els processos productius de les companyies.

Els treballadors del sector logístic i l’automatització

En un món tan canviant les empreses estan en la recerca i implementació de mètodes per millorar la seva productivitat i eficiència. Fa 50 o 100 anys enrere no era necessari ni tan sols analitzar com vendre. Avui en dia totes les empreses inverteixen i desenvolupen tecnologia que permeti el desenvolupament del producte i del mercat.
I els canvis continuaran, afirma machi Tyburchi, no només en el fet de la necessitat de ser més competitiu i desenvolupar expertesa, sinó també en l’aplicació de la tecnologia en diferents tasques.
Per exemple en el sector logístic i de transport ja es parla de camions autònoms sense conductor el que ha generat gran temor entre els conductors que podrien arribar a perdre els seus treballs. Però també es destaca el fet que hi ha escassetat de conductors en aquesta indústria i les empreses han de seguir operant.
Casos com aquest fa que els mètodes de treball s’hagin d’ajustar permanentment. Però allà la tecnologia no esdevé una competència directa, sinó en una ajuda al personal de l’empresa.
Els robots per la seva banda són altament efectius en la realització de tasques repetitives, amb la qual cosa és possible incrementar la productivitat tot i l’escassetat de mà d’obra.

Por al desenvolupament tecnològic

És un progrés que no pot aturar-se. Cada dia neixen nous mitjans de transport, de maneig i intercanvi de la informació i de transferència de tasques repetitives als robots.
Gràcies a aquestes innovacions les persones poden concentrar-se en realitzar tasques de major responsabilitat. En aquelles tasques d’interacció personal com el contacte directe amb els clients o en la presa de decisions estratègiques per a qualsevol àrea d’una companyia. Un robot està limitat a aconsellar, suggerir i executar gràcies al que una persona programa adequadament el seu sistema.
Per això és que la tecnologia no augmentarà el nombre d’empleats acomiadats. Tot depèn de l’estratègia de l’empresa i no dels robots. L’ideal és que la companyia permeti seguir treballant als empleats ja contractats i no vincular nous.
Quant als treballadors les tasques les fan els robots, se li poden assignar altres tasques. L’important és recordar que les persones són les úniques capaces de programar, controlar i corregir a les màquines.