Barcelona: líders reclamen solucions per accedir-hi des de l’àrea metropolitana

Accedir a Barcelona des de làrea i la regió metropolitana és tot un suplici.  Tot i la proximitat a la urbs, milers de persones juntament amb els alcaldes metropolitans de les ciutats properes, van aixecar les seves veus per clamar solucions urgents i eficaces per als problemes de mobilitat que afronta la ciutat.

Barcelona_ líderes reclaman soluciones para acceso desde el área metropolitana

Els mandataris de les ciutats ubicades a làrea d’influència directa de Barcelona, ​​algunes de les quals formen part de l‘associació de municipis de l‘Arc Metropolità, s’han queixat perquè cada vegada són més lluny de Barcelona.
 De fet, manifesten que a causa de la recent obertura del túnel de Glòries i les congestions que es presenten, s’observen milers de persones que no compten amb alternatives efectives de mobilització a través del transport públic.
 Per això, han de continuar utilitzant el seu vehicle privat amb la qual cosa han incrementat les cues i retencions a les principals vies que condueixen cap a la capital catalana.
 Els líders de les ciutats de l‘Arc Metropolità coincideixen que el gran dèficit és a la xarxa ferroviària.  De fet, per a habitants de diversos municipis ubicats a la segona corona, desplaçar-se en transport públic fins a Barcelona implica mitja hora més de recorregut que si es fa amb vehicle privat.
 Els alcaldes també van manifestar que encara que hi ha alguns projectes, no s’hi han contemplat altres solucions.
 Dins d’elles tant de bo es construïssin aparcaments dissuasius perquè els conductors puguin deixar els seus cotxes en estacionaments a la perifèria de la ciutat i des d’allà poder seguir el viatge amb transport públic.

 Els problemes de mobilitat

 Els mandataris consideren que el mal funcionament del túnel de Glòries, embut localitzat als accessos a la capital, es deu a la manca de coordinació entre les administracions pel que fa a la mobilitat.
 També opinen que sobra una visió centralista de les infraestructures, per la qual cosa mai no se’ls ha tingut en compte per a la planificació.  A més, consideren que Barcelona expulsa residents a les poblacions metropolitanes sense considerar que gran part d’aquestes persones estudien o treballen a la capital catalana.

 Algunes de les opinions:

 MARTA FARRÉS, alcaldessa de Sabadell i presidenta de l’associació de municipis de l’Arc Metropolità, destaca la necessitat d?invertir en transport públic perquè sigui més eficient.  L‘objectiu seria poder oferir als usuaris de vehicles privats una connexió directa –sense haver de passar obligatòriament per Barcelona– entre les ciutats del Vallès, el Garraf o el Maresme.
 DAVID BOTE, alcalde de Mataró opina que “la regió metropolitana hauria d’estar connectada en forma de xarxa, a fi que els municipis quedin interconnectats entre ells sense que es necessiti passar de manera obligada per Barcelona com passa actualment”.
 OLGA ARNAU, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, FMC, indica que “en els moments actuals de crisi climàtica i energètica l‘aposta ha de ser per incentivar les inversions de l‘Estat en el transport públic”.