Furgonetas sin etiqueta ambiental podrán circular con condiciones en Barcelona

 Els vehicles de repartiment urbà podran circular per Barcelona sense etiqueta ambiental de la DGT, però amb la condició que el propietari es comprometi a comprar un vehicle nou de reemplaçament durant el primer semestre del 2022.

El sector transport de mercaderies per carretera i les administracions amb ingerència a les zones de baixes emissions de l’àrea metropolitana de Barcelona, ​​van aconseguir l’acord abans que finalitzés la moratòria el 31 de desembre passat.
Aquesta moratòria afecta directament els vehicles tipus N2, N3 i M2.  Amb això serà possible la seva circulació sense etiqueta de la DGT sempre que els propietaris adquireixin vehicles nous abans del 30 de juny del 2022.
Fins al 31 de gener de 2022 hi haurà termini perquè el propietari del vehicle presenti una declaració responsable de voluntat de compra de vehicle nou a l’Administració, a través dels canals destinats a fer-ho.
Després de presentar el justificant de compra del vehicle en reemplaçament, l’actual vehicle de repartiment tindrà autorització per circular fins a la data en què es va pactar el compromís per comprar el nou o la implementació d’un sistema homologat per reduir emissions segons els paràmetres fixats per  etiqueta ambiental.
 Tot i això, les limitacions de circulació per a vehicles contaminants a les zones de baixes emissions de l’àrea metropolitana de Barcelona, ​​han impactat al sector.
Tot perquè obligatòriament els propietaris han de fer una inversió per renovar les flotes de repartiment enmig d’una situació econòmica agreujada per la pandèmia.

Conflictes per accedir al centre de Barcelona

 Mentre l’Ajuntament exigeix ​​a Barcelona reemplaçar els vehicles de repartiment urbà sense etiqueta ambiental en un termini màxim de sis mesos, sota el compromís de compra d’un de nou, l’Associació General d’Autònoms – Pimes Transportistes de Catalunya, AGTC, rebutja l’exigència i dóna suport  incorporació de dispositius de reducció d’emissions.
De fet, centenars de transportistes van protestar a mitjans de desembre de l’any passat contra la Zona de Baixes Emissions.
Les manifestacions es van donar per l’exigència de la signatura de la declaració responsable per comprar un vehicle nou en el termini de sis mesos.
Representants de l’AGTC van assegurar que milers de pimes i transportistes autònoms no tenen els recursos per complir aquesta exigència.
Afirmen que sobretot, la mesura impactarà de manera preocupant els transportistes autònoms de més edat i propers a jubilació, a qui no se’ls pot obligar a fer inversions mínimes de 120.000 euros per poder seguir amb la seva activitat econòmica.
Des d’AGTC s’ha sol·licitat a l’Ajuntament de Barcelona mantenir el compromís d’allargar la moratòria per als vehicles de transport de mercaderies fins a l’homologació dels dispositius de reducció d’emissions per part de les administracions públiques.
Després, facilitar una declaració d’intencions per als transportistes que necessitin adaptar els vehicles amb dispositius homologats.
En aquest ordre d’idees, tot just iniciï el 2022 prop de 7.000 vehicles sense distintiu ambiental ja no podran circular a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona.