La indústria logística serà un dels sectors que més creixerà en els propers anys

Com un dels sectors amb major perfil de creixement i generació d’oportunitats d’ocupació per als propers anys, va ser catalogada la indústria logística en el marc de el desenvolupament de la secció “Els BDigital” de la Barcelona Economy Week (BNEW), realitzat el passat mes de octubre.

La industria logística será uno de los sectores que más crecerá en los próximos años

Els panelistes van arribar a aquesta conclusió després d’analitzar els avenços de la indústria en matèria de digitalització d’operacions, increment del e-commerce, tractament adequat de la informació i l’optimització de l’última milla.
El camp de la logística és considerat com un dels més prometedors per desenvolupar-se a futur professionalment. De fet la integració de la tecnologia a les operacions logístiques ha incentivat la contractació de nous perfils professionals molt sol·licitats i valorats per les companyies de el sector. Els més sol·licitats són els relacionats amb lideratge, digitalització i comerç electrònic.

Treball multisectorial

Juanjo Ojeda director de Logística de Camper, va assenyalar que la logística preveu un creixement entre el 13% i el 14% més en comparació amb altres sectors, ampliant amb això les perspectives professionals. El sector és molt atractiu perquè a l’ésser l’activitat logística una gestió transversal en qualsevol companyia, és possible que es pugui treballar multisectorialment en diferents classes d’empreses.
Sota aquesta perspectiva, a més de professionals formats en comerç electrònic i digitalització, el sector també demanda altre perfil i és el relacionat amb projectes. Això es deu al fet que moltes companyies logístiques cada dia treballen més amb el desenvolupament de projectes específics i per això, requereixen líders gestors de projectes, amb capacitat de treball amb equips de diferents àrees i en maneig de personal.
Ojeda també afirma que en el passat les empreses de logística s’han vist afectades per no poder retenir el talent format al no comptar amb pressupost suficient per reconèixer millors salaris que evitin que un bon treballador es vagi. Però és raonable que ho facin a la recerca de millors perspectives.

La formació en logística a Espanya

Al panell també es va tractar el tema sobre la necessitat d’una reglamentació adequada de l’assignatura de logística dins de el pla de formació de l’educació espanyola en aquesta àrea. Juanjo Ojeda afegeix que es requereix una adequada capacitació professional que no només formi a l’individu, sinó que garanteixi mantenir-lo actualitzat perquè romangui vigent en el mercat laboral.
Les actualitzacions en el sector són indispensables a causa dels constants canvis que es registren en la indústria. Sobre el tema d’en on contractar personal amb formació en logística, en el debat es va parlar sobre buscar-los en borses de treball amb èmfasi en personal logística, en escoles de negocis i en xarxes socials.
En l’actualitat la gestió logística a Catalunya representa el 14% del ‘PIB de la regió. Mou aproximadament unes 426 milions de tones a l’any de mercaderies i és font d’ocupació per a 170.000 persones (dades de l’últim Observatori de Cimalsa).
Un altre aspecte a destacar és que en el sector logístic català es va disparar la creació de noves startups passant de 60 el 2017 a 352 aquest any.