Sistemes de classificació automàtica: 9 beneficis que aporten a la logística d’avui

La immediatesa en la logística s’ha convertit en un gran compromís amb el client. Amb això els sistemes de classificació automàtica s’estan adaptant a la logística actual oferint un sens fi d’avantatges i beneficis.

Aquests sistemes s’estan convertint en la millor solució per a poder complir ràpidament amb els terminis exigits tant pels intermediaris com pel client final. Aquesta és la principal conclusió a què va arribar l’informe publicat per la revista Logística Professional en la seva edició del mes de juliol d’aquest any.

En termes generals els sistemes de classificació i emmagatzematge logístic automàtic basen el seu funcionament en equips robotitzats que realitzen les operacions a través de transelevadors de paletes. També contenen un programari de gestió de magatzems propi que permet controlar i identificar les mercaderies.

Un altre dels elements de classificació automàtica són els “sorters”. Aquests són utilitzats en entorns de preparació de comandes que requereixen moure un nombre relativament reduït de referències respecte al moviment total d’unitats o paquets requerits en un determinat període de preparació.

9 beneficis que aporten els sistemes de classificació automàtica a la logística d’avui

  1. Reducció en els temps de preparació de comandes durant les operacions logístiques.
  2. Augment de l’eficiència i l’agilitat de les companyies en el calibratge dels seus estocs i en la seva resposta.
  3. Si el sistema d’automatització compleix les expectatives i objectius de l’operador, és una eina idònia per millorar l’operació.
  4. Minimitzen la presència d’errors en la manipulació de càrregues.
  5. Milloren dels costos operatius, compacta les àrees d’emmagatzematge i optimitza els processos pel que fa a qualitat i temps.
  6. Li permeten al responsable logístic ser competitiu en el mercat.
  7. Tenen un senzill manteniment.
  8. Milloren la funcionalitat i versatilitat dels treballs, propiciant una clara i forta tendència del sector cap a l’automatització.
  9. Facilita de manera senzilla la gestió d’inventaris.

Els sistemes més sol·licitats

Segons José Guillén, consultor i comercial de Sistemes d’Viastore (empresa proveïdora a nivell internacional de sistemes i programari intralogísticos), no hi ha un sistema en particular que sigui més o menys sol·licitat, però sí els clients busquen una solució més personalitzada que compleixi les seves necessitats i requisits. Per això és imprescindible comptar amb una àmplia gamma de productes estàndard que integrin totes les possibilitats d’innovacions que ofereix la tecnologia actual aplicada a la logística.

D’altra banda la tendència en investigació i desenvolupament de nous productes va orientada a implementar solucions amb millor capacitat dinàmica i menys estàtica. Es tendeix per crear sistemes capaços de gestionar l’estoc i preparar comandes del futur.

No obstant això i encara que la demanda d’aquests sistemes s’ha disparat arran del comerç electrònic, tampoc cal oblidar que el comerç tradicional continua present i segueix necessitant solucions, fins i tot les tradicionals adaptades als seus propis requeriments.

Si bé existeixen diversos tipus de sistemes de classificació automàtica, els més utilitzats són els “shoe sorter” per a sistemes de preparació de paquets i els “shoe sorter mini” per unitats.