tecnologías logísticas 2019

Tendències logístiques en 2019 en clau tecnològica

Immersos ja en un 2019 que promet molt per a la indústria logística, des del Clúster Logistics de Catalunya, fem un repàs per les tendències logístiques en el que a tecnologia es refereix:

IOT o Internet de les coses

No és una cosa totalment nou, ja que venim parlant d’això des de fa algun temps, però en aquest any veurem que aquesta tendència trepitja fort i comença a implantar-se de una forma més evident.

Com a dada curiosa i que reafirma que aquesta serà una de les principals tendències tecnològiques que veurem en la indústria logística aquest 2019.

A dia d’avui es calcula que estan connectats al voltant de 25 milions de dispositius tothom. Doncs bé, es calcula que el 2025, es multiplicarà per 3 el nombre de dispositius connectats a Internet, de manera que seran almenys uns 75 milions de dispositius.

En logística, les empreses digitalitzaran tots els seus serveis, de manera que començarem a veure que els palets, camions, vaixells, etc., estaran cada vegada més connectats a internet.

IA (Intel·ligència artificial) i anàlisi de dades

Una altra tecnologia que no és nova, però que irromprà amb més força del que ja ho ha fet. Aquesta tecnologia millora cada dia, optimitzant el temps, facilitant la presa de decisions basades en dades, ja siguin dades agregades i no estructurats, com dades estructurades dins les operacions de la cadena de subministrament.

Aquestes tecnologies permeten automatitzar processos, minimitzar els riscos i millorar el rendiment de les operacions logístiques.

Blockchain

Ja s’havia vaticinat que la logística era una indústria susceptible de ser totalment revolucionada per la tecnologia blockchain. Però aquest 2019, començarem a veure aquesta revolució, ja que es començarà a aplicar de forma cada vegada més recurrent, especialment a funcions de gestió descentralitzada: traçabilitat, contractes intel·ligents o autenticació.

 

Una situació com l’actual, en què els costos logístics s’eleven i al mateix temps les expectatives dels clients són cada vegada més elevades, no es pot afrontar donant l’esquena a la tecnologia.

No és fàcil fer front a les dificultats que presenta el sector en aquest moment de transformació. I potser una de les majors dificultats es presenta davant la necessitat d’invertir en solucions tecnològiques que podrien no oferir a les companyies els resultats esperats.

Cada companyia és diferent i cada un compte amb unes necessitats diferents. No totes les solucions tecnològiques són vàlides i / o necessàries per igual. Per això recomanem sempre fer una bona anàlisi abans de fer una inversió en tecnologia, buscar la viabilitat i invertir en aquelles tecnologies que van garantir millores i eficiència en els processos.