El que pot aportar el blockchain a la logística

Tot apunta que el futur dels negocis i les relacions entre les persones serà cada dia més digital i col·laboratiu.
En aquest context una tecnologia com el Blockchain facilita el registre, emmagatzematge i una fiable transmissió de edades, evitant aixì que siguin modificades un cop es graven. Gràcies això la logística ha vingut incorporant decididament el Blockchain en els seus processos.
Sobre el tema Ignasi Sayol, president del Clúster Logístic de Catalunya, assegura que la logística i el Blockchain van de la mà. “Dins de la indústria 4.0, el Blockchain juga un paper decisiu, no com un element aïllat, sinó com a tecnologia que s’integra a la potència de l’Internet de les coses (IOT), a la Intel·ligència Artificial (AI) ia les dades massius ( big data) “.
Sayol afegeix que “és evident el canvi de paradigma i el Blockchain és sinònim de confiança i seguretat gràcies a tres elements: una xarxa fiable, l’ús de contractes intel·ligents i la capacitat d’utilitzar tokens (moneda digital) per a realitzar micropagaments amb moneders virtuals”.
Aquesta eina tecnològica i la seva aplicació a la logística, permet innovar amb l’objectiu de cobrir amb les expectatives i les necessitats específiques dels clients. De fet reconeguts líders en gestió de cadenes de subministrament reconeixen que el Blockchain ajuda a garantir l’excel·lència en el treball i a oferir un valor afegit al client en el marc de la revolució tecnològica.

El Blockchain en la logística

Aquesta tecnologia porta molts beneficis a la gestió logística. Aquí alguns exemples:
● Blockchain facilita el seguiment de mercaderies de luxe d’alt valor permetent que els compradors tinguin de primera mà l’informació de l’origen i l’historial de titularitat. Actualment els processos basats en paper no demostren realment l’autenticitat dels productes.
● La incorporació de fotografies, anàlisi i resultats d’inspeccions a la cadena Blockchain, garanteix fiabilitat en l’autenticitat del producte i confiança total.
● Consolida informació sobre el lloc de fabricació i el contingut dels productes que adquireix el comprador.
● Facilita portar organitzadament tot l’historial i la traçabilitat “end to end” de tots els participants de la cadena de valor.
● Contribueix a resoldre els problemes de la cadena de subministraments fins i tot, redueix la desconfiança que es transmeti informació a la competència.
● Ofereix l’oportunitat de transformar empreses, de reinventar els seus processos manuals i de paper, cap a una gestió organitzada i eficient.
● Permet l’estalvi de diners i temps.
● Redueix el risc empresarial, el frau i l’error.
● Augmenta la confiança i transparència de la gestió davant de col·laboradors, proveïdors i consumidors.
Blockchain és una potent eina que permet fer el seguiment digital dels productes en cada fase de la cadena de valor, des dels proveïdors fins que arriba al consumidor. Per exemple tota la informació digital del producte com el lloc d’origen, data de caducitat, número de lot o temperatura d’emmagatzematge, es registren íntegrament en la cadena de blocs.
A més garanteix que l’informació guardada ha estat aprovada pels components de la xarxa, garantint la total precisió.31