Escassetat de xips es fa sentir en logística de el sector automobilístic

 A causa de la crisi de microxips necessaris per a la producció i la logística d’automòbils, les plantes de Ford, Renault, Seat i PSA, entre d’altres a Espanya, han hagut de reajustar els seus plans de producció producte de l’escassetat d’aquest input.
 Just quan el sector començava a recuperar les seves normals volums de producció d’abans de la pandèmia, els fabricants d’equip original, OEM (Original Equipment Manufacturer) experimenten un dèficit en el proveïment de microxips.  Aquesta situació ha provocat la paralització de la producció dels fabricants.
 Els microxips o semiconductors són components indispensables en la fabricació d’un vehicle convencional que de mitjana pot tenir més de 100 unitats.
 L’escassetat que va començar des de mitjans de 2020, portarà a la indústria a perdre aproximadament més d’un milió d’unitats de producció a nivell mundial durant el primer trimestre del 2021. Així ho va concloure l’últim estudi de l’Association of European Vehicle Logistics, ECG.

 Les conseqüències a Espanya ia Europa

 Al nostre país particularment les conseqüències es van començar a apreciar quan a finals de desembre de l’any passat, Seat va informar que tenia dificultats pel desproveïment de xips.
 No obstant això i ja durant els últims mesos de 2021, la situació també ha afectat Ford, Renault i PSA (Stellantis), fabricants que han hagut de fer reajustaments als seus plans de producció, reduint el nombre de torns i la quantitat de vehicles fabricats  .
 Per la seva banda, Europa és un dels continents més afectats pel problema.  De fet, una de cada cinc plantes d’encaix ha estat afectada, encara que s’estima que el nombre de fabricants d’automòbils afectats sigui més gran.

 Els motius de la crisi

 Són diversos els factors que van ocasionar la manca de semiconductors en el mercat.  Per començar, la pandèmia va detenir les màquines en el sector de l’automòbil i al seu torn, es va incrementar la demanda de l’electrònica de consum per al treball i activitats diàries.
 Per això, els xips es van destinar a la fabricació de mòbils, vídeo jocs i ordinadors personals.  En aquest panorama, els fabricants de microxips van haver de buscar altres clients per aconseguir el punt d’equilibri de l’negoci.
 Ara que les línies tradicionals de producció es van reactivar, els fabricants d’equip original van descobrir que és més rendible treballar per a l’electrònica de consum que per a la producció d’automòbils.
 A aquesta situació se li sumen altres causes com la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units, els desajustos en la producció, condicions climàtiques adverses i accidents en algunes unitats productives.
 S’estima que continuaran les dificultats en els pròxims mesos, fins i tot anys, per aconseguir respondre a la demanda actual de semiconductors.  El tema és que és una entrada que no és possible escalar de forma ràpida i que fins ara només s’ha aconseguit produir en la mesura que augmenta la demanda.
 En l’actualitat, els grans fabricants d’automòbils que han reportat alteracions en la seva producció per falta de microxips són: Mercedes-Benz, Ford, Renault, Honda, JL, Stellantis, Volkswagen i Toyota.