Tot el que cal saber sobre cross docking

Què és el cross docking

Aquest terme que comença a sonar amb assiduïtat en el món logístic, anomenat cross docking o en la seva versió catalana, “encreuament de moll”, es tracta d’una tècnica logística en què el temps d’emmagatzematge és limitat o inexistent. Dit d’una altra manera, a través d’aquesta tècnica logística es busca realitzar tot el procés en el menor temps possible amb l’objectiu de minimitzar o evitar els costos d’emmagatzematge.

Si ja de per si, la logística, requereix de processos complexos que exigeixen una gran planificació; si parlem de dur a terme aquesta estratègia, com pots imaginar, és imprescindible perquè funcioni amb èxit que la planificació sigui molt precisa i porti de la mà excel·lent control dels temps.

I, per descomptat, tots els passos de l’estratègia s’han de complir en temps i forma; des de l’arribada dels productes, passant per l’assignació del moll, el moviment dels mateixos cap al moll de sortida, la descàrrega, l’organització i la planificació del transport de sortida.

Avantatges d’aplicar el cross docking al teu logística

Si bé es tracta d’un procés complex, també és cert que compta molts avantatges molt interessants per a algunes empreses. A continuació destaquem algunes:

 1. Més eficiència i productivitat en la supply chain
  Aquest procés, sens dubte, contribueix a optimitzar la cadena de subministrament i els resultats que s’obtenen de la mateixa.
 2. Major rendibilitat
  Si per alguna cosa destaca el cross docking és per permetre un procés més ràpid i més rendible. En permetre reduir els costos d’emmagatzematge, fins i tot suprimir part d’ells, les tasques de manipulació d’estoc es simplifiquen i, en general, s’optimitza tota la cadena de subministrament, tornant-se més senzilla.
 3. Qualitat i disponibilitat
  Aquest és un punt realment avantatjós quan parlem de productes alimentaris o peribles, ja que es tracta d’un procés que permet mantenir més frescos i millorar la disponibilitat dels mateixos.
 4. Ajuda a millorar els temps de lliurament
  Implementar aquesta estratègia logística contribueix a millorar els terminis i també el compliment dels mateixos. Un punt que, sens dubte, afavoreix a les empreses per diversos motius, el més destacat, potser, la satisfacció del client.