378.000 metres quadrats fins al 2026, és el que requereix Espanya per a logística de darrera milla

Un total de 378.000 metres quadrats de logística d’última milla és el que Espanya necessita fins al 2026 per atendre el boom de les vendes detallistes en línia. La xifra es va conèixer en un informe “Logística europea 2022” de la consultora immobiliària Knight Frank, on també indica que augmentaran les necessitats d’actius logístics d’última milla als principals mercats europeus. Destaca que poden assolir fins a 3,5 milions de metres quadrats.

Segons l’informe de la firma, la logística va a tota màquina al país ia Europa. Per això, es preveu que als set principals mercats de comerç electrònic d’Europa continental (països com Alemanya, França, Espanya, Itàlia, Països Baixos, Suècia i Polònia), les vendes detallistes en línia augmentin fins a un 48% durant els propers cinc anys .

A causa d’aquest increment, la consultora estima que es necessitaran 3,5 milions de metres quadrats addicionals disponibles d’espai logístic d’última milla entre tots aquests països abans del 2026.

En el cas d’Espanya

Per a Espanya s’estima que les necessitats d’espai poden estar en 378.000 metres quadrats.

Knight Frank estima que per cada mil milions d’euros de vendes al detall online, es requereixen al voltant de 24.000 metres quadrats d’espai logístic urbà.

Els càlculs es fan segons el comportament de les vendes detallistes en línia efectuades entre Alemanya, França, Espanya, Itàlia, Països Baixos, Suècia i Polònia. Aquestes vendes van pujar durant el 2021 a uns 293.000 milions d’euros, amb una taxa de penetració en línia del 15,6%.

S’estima que les taxes augmentin als mercats d’aquests països durant els propers cinc anys amb una mitjana del 19,3% per al 2026.

També es preveu que aquest comportament impulsi les vendes al detall online fins als 434.000 milions d’euros en un increment de 142.000 milions d’euros, en comparació dels nivells actuals.

La situació també farà que s’impulsi la demanda dels centres de distribució urbana que facilitin el lliurament a domicili. Per cada mil milions d’euros de vendes al detall es necessiten aproximadament uns 24.000 metres quadrats d’espai logístic urbà. Però on més cal espai logístic addicional d’última milla és a Alemanya. En aquest país es calcula que es podran necessitar 1,37 milions de metres d?espai per al 2026.

Per part seva, França podria requerir uns 639.000 metres quadrats i Polònia, al voltant de 536.000 metres quadrats.

Les inversions de darrera milla

Simón Palazón, consultor de capital de màrqueting de Knight Frank, afirma que pel que fa a la inversió, “cada dia s’estan veient fons més especialitzats en logística d’última milla. A més, els grans fons d’inversió així com els gestors de capital també compten amb vehicles dedicats de manera exclusiva a actius d’última milla a tot Europa.”

Tot i que Espanya de forma tardana s’ha sumat al boom del comerç electrònic, el mercat al país està creixent ràpidament.

El desenvolupament d’aquest mercat juntament amb la demanda creixent d’opcions de lliurament d’última hora, està augmentant la demanda de logística urbana com dels grans centres de distribució.