A Barcelona creen incubadora enfocada a tecnologies emergents del sector logístic

Amb una inversió de dos milions d’euros, la Zona Franca de Barcelona (ZFB), llança una incubadora d’alta tecnologia en logística 4.0 ubicada al DFactory Barcelona. Aquesta entrarà en operació a principis de 2023, i el seu objectiu serà cobrir els diferents focus orientats a les tecnologies emergents del sector logístic, en particular al sector de la manufactura avançada (tecnologies de la fabricació additiva i impressió 3D).

En Barcelona crean incubadora enfocada a tecnologías emergentes del sector logístico

Amb això es vol millorar la competitivitat empresarial, així com el valor de les noves aplicacions tecnològiques. També s’espera augmentar la capacitat d’atracció d’inversió amb vista a potenciar l’activitat econòmica a la ZFB.

La incubadora també cobrirà diferents camps relacionats amb les tecnologies emergents dins del sector logístic. Complementari a aquesta tecnologia, lús del big data permetrà recopilar el gran volum de dades generades per optimitzar els processos productius.

Un projecte amb molt de suport

El Consorci de Zona Franca de Barcelona ha estat l’encarregat de liderar la creació de la incubadora. De fet, després de concórrer a una convocatòria pública dajuts per part de la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç espanyoles, va aconseguir cobrir el 50% dels dos milions d’euros dinversió prevista amb fons europeus (Feder).

Segons el CZFB amb la creació de la Incubadora d’Alta Tecnologia a Logística 4.0 a Barcelona, ja es completaran 23 incubadores sectorials d’alta tecnologia en funcionament per part d’Incyde a tot Espanya.

Incyde també compta al país amb 26 de Coworking Digitals i 143 vivers d’empreses. Aquestes infraestructures pretenen transferir els darrers avenços tecnològics i la R+D+i tant als emprenedors com a les empreses.

Per part seva, Pere Navarro, delegat especial de l’Estat a la Zona Franca de Barcelona, ha destacat la importància d’aquesta iniciativa perquè el sector logístic enforteixi el moment clau que viu per al seu desenvolupament.

En aquest sentit, una incubadora impulsarà el desenvolupament de la logística i el paper de la zona franca com a veritable agent econòmic i connector.

Els darrers ajustaments al projecte

El CZFB va indicar que durant l’últim trimestre del 2022, els esforços estaran dedicats a donar forma a la incubadora perquè a partir del gener del proper any es posi en marxa el procés d’aplicació per a les emergents. D’aquesta manera, la porta queda oberta per a qualsevol empresa que mostri interès per participar-hi.

Els beneficis que aportarà la incubadora

La nova Incubadora d’Alta Tecnologia en Logística 4.0 de la ZFB ajudarà a promoure l’automatització de processos, la robòtica, la intel·ligència artificial, el big data, la impressió 3D, la logística sostenible i fins i tot els processos de darrera milla.

Dins dels seus avantatges competitius, la nova incubadora té un gran escenari per desenvolupar la logística 4.0. De fet, a Catalunya es concentra el 29% de la superfície logística d’Espanya, on es concentren al voltant de 39.000 empreses i suposa el 14,4% del PIB català.

Cal recordar que El CZFB és una entitat líder al camp de la logística, amb més de 25 anys de trajectòria.