A causa de la inflació, el transport per carretera va assolir preus rècord el tercer trimestre del 2022

Si bé el mercat del transport de mercaderies per carretera va superar amb força els estralls de la pandèmia, des de llavors les coses no van tornar a ser com abans.

Debido a la inflación, el transporte por carretera alcanzó precios récord en el tercer trimestre de 2022

Actualment, a més de continuar recuperant-se de les conseqüències que va portar el Covid, avui s’han d’afrontar altres desafiaments com la inflació i una recessió anticipada que ja es va sentir a finals del 2022.

Tot indica que hi ha i hi haurà un augment més gran dels costos que amenacen el benestar dels transportistes.

La pujada de preus i la inflació afecten el transport de mercaderies per carretera?

Segons les dades més recents d’Eurostat, l’oficina estadística de la Unió Europea, a tots els països europeus, la inflació està augmentant.

Al setembre va assolir una taxa anual rècord del 9,9 % a la zona euro en comparació del 9,1 % d’agost del 2022.

En general i segons l’Eurostat, més de la meitat dels 19 països de la zona de l’euro van assolir nivells d’inflació de dos dígits el mes de setembre de l’any que va acabar.

La contribució més gran a la inflació anual en aquesta regió va provenir del sector energètic.

L’energia va tenir un increment de preus fins al 40,8%, sense comptar amb el combustible, la preocupació més gran del sector transport.

De fet, el gasoil d’automoció mitjà ponderat es va acostar als 2.000 euros el novembre del 2022, davant els 1.500 euros que va arribar a principis de l’any 2022. Aquest comportament va indicar un augment del 33,3% en els preus.

D’altra banda, el preu mitjà d’una càrrega a Europa va assolir nivells sense precedents, cosa que podria incrementar més els costos de transport a Europa, que de fet han augmentat els últims mesos fins a un 10%.

Andrejs Petrovs, director de Desenvolupament a Girteka Europe West, va indicar que la perspectiva és que la inflació continuï i persisteixi a la majoria de les economies i que el preu del combustible es mantingui elevat.

Per tant, és probable que les tarifes de transport per carretera continuïn sent altes com actualment.

Afegeix que a causa dels efectes de l’alta inflació i una probable recessió a Europa, és possible veure una disminució de la demanda dels consumidors. Si es presentés, es podria registrar una desacceleració del creixement del volum de càrrega per carretera.

Altres factors determinants

Segons l’informe de Tu, Upply i IRU Benchmark, els costos de transport van augmentar significativament el segon trimestre del 2022 a causa de la guerra a Ucraïna i el consegüent augment del preu del petroli.

Els preus del sector transport també van pujar el tercer trimestre de l’any passat. Fins i tot, els alts preus del dièsel van propiciar un entorn més costós per als transportistes de mercaderies per carretera que operen a Europa.

A més, l’informe indica que l’escassetat de conductors, que ja eleva els costos laborals, pot continuar creixent aquest nou any. Això es tradueix en un augment del 40% als llocs de conductor de camions que no es poden cobrir a Europa.