Barcelona aprova utilitzar aparcaments per repartir mercaderies

Per oferir solucions reals al repartiment de mercaderies a la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona obre la porta a noves mesures que permetin l’ús dels aparcaments per avançar activitats relacionades amb la distribució urbana de mercaderies.

Barcelona aprueba utilizar aparcamientos para repartir mercancías

 La mesura cerca millorar i optimitzar la gestió de la distribució urbana.
 El primer pas del govern municipal és assolir l’aprovació de noves mesures urbanístiques que autoritzin el desenvolupament d’activitats logístiques als aparcaments de rotació de la ciutat.
 Amb aquests canvis de regulació es busca, a més, una millor gestió de la distribució urbana, alliberar espai públic.

 Les activitats concretes

 D’aquesta manera, als aparcaments privats i públics amb places suficients de rotació, es duran a terme activitats de càrrega i descàrrega.
 També repartiment de mercaderies i altres activitats relacionades amb la recollida de petita paqueteria, així com de compra de productes petits.
 De la mateixa manera, la normativa establirà la inclusió de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i d’estacions d’intercanvi de bateries als aparcaments.
 També despais destinats a caixers automàtics i màquines de venda automàtica.
 Aquest pla especial urbanístic fa part del Pla de mobilitat urbana 2024 i de l’Estratègia municipal de la distribució urbana de mercaderies amb vista al 2030.
 Després de laprovació inicial, es tramitarà laprovació definitiva de la normativa.

 El repartiment de mercaderies als aparcaments

 Per als pàrquings que facin part de la iniciativa, l’Ajuntament ampliarà la llicència del lloc perquè es puguin convertir en punt de lliurament i recollida de paquets.
 També podran albergar caixers automàtics, màquines de “vending” i intercanvi de bateries elèctriques.
 L’objectiu és que puguin reservar un màxim de 10 places per a aquests nous usos i guardar-ne mínim 40 per obrir espai per a l’estacionament de rotació.
 De fet, ja a la ciutat s’han impulsat les proves pilot en pàrquings, el que faltava era fer el salt normatiu perquè aquest ús es converteixi en una regla.
 El govern municipal també va anunciar la intenció d’aprovar un pla especial urbanístic que permeti a 620 aparcaments públics i privats convertir-se en “hubs” de la mobilitat.
 L’objectiu és que aviat puguin començar a exercir un rol important en la distribució urbana de mercaderies per ajudar a reduir el volum de furgonetes circulant per la ciutat i oferir el servei de recàrrega de vehicles elèctrics, entre d’altres activitats.

 Reptes en mobilitat i urbanisme

 El maneig de les mercaderies urbanes a Barcelona tenen el repte d’aconseguir un repartiment nocturn més gran i recollida de les mateixes als aparcaments.
 Pel que fa a la iniciativa, Laia Bonet, regidora de Mobilitat, va manifestar que s’estan fent tots els esforços perquè la mesura quedi aprovada abans d’acabar el mandat actual.
 Pel que fa a la distribució de mercaderies, l’objectiu és que les furgonetes de repartiment ingressin directament al subsòl per reduir la contaminació i evitar la congestió.
 Així mateix, es busca que la distribució d’última milla es faci mitjançant vehicles sostenibles com a “càrrec bikes”.