Com serà el transport de càrrega per carretera de futur?

Des d’anys enrere i en l’actualitat els fabricants de camions han dedicat temps, inversió i esforç per al desenvolupament de les tecnologies que permetin que els seus vehicles siguin més eficients, ambientalment viables i sobre tot segurs. En aquest sentit la seguretat viària és una de les majors preocupacions per al transport de càrrega i els seus avanços cap al futur.
El fet per exemple és que en només un 10% dels accidents mortals de carretera hi ha vehicles de transport de càrrega involucrats. De fet els accidents i morts a la Unió Europea en vehicles pesats han disminuït en un 42%.
Els vehicles dedicats a transport per carretera ja han començat la seva evolució per garantir el benestar de conductors, passatgers i mercaderia. Tot gràcies a la incorporació d’avançats sistemes de seguretat que des de ja han estat incorporats pels fabricants de camions per salvar vides.
Alguns d’ells són: sistemes de control automàtic de tracció (TCS); sistemes avançats de frenada electrònic (EBS); Programes Electrònics de Control d’Estabilitat (ESP) que manté l’estabilitat lateral i evita bolcades, entre d’altres avenços.

Tecnologies incorporades amb vista als camions de el futur

Tots els avenços en sistemes de seguretat d’aquests vehicles contemplen tant la seguretat activa per prevenir accidents com la seguretat passiva que busca mitigar els seus efectes.
Aquestes són algunes de les tecnologies més importants que estan en ús o en desenvolupament per incorporar-los en els vehicles de carretera de el futur:
● Detectors de fatiga o somnolència que avisen el conductor.
● Sistemes d’advertència de col·lisió (en desenvolupament) que adverteixen a l’conductor la presència d’obstacles perillosos a la via.
● AEBS, Sistemes avançats de frenada d’emergència, que s’inicia frenada automàtica quan la col·lisió és imminent. En aquests casos el conductor no pot fer cap acció per evitar-ho.
● Sistemes automàtics de comboi que porten un control automàtic i segur dels vehicles que van un darrere l’l’altre.
● ABS, Sistemes que ajuden a evitar el bloqueig de rodes, lliscament i la pèrdua de control en una frenada intens.
● Sistemes que permeten que la visibilitat al voltant de l’camió millori, reduint els punts cecs (miralls especials, radars i sistemes de càmeres).
● ACC, Control de creuer adaptatiu i avançat dissenyat per ajudar a que el conductor pugui mantenir una distància constant i segura pel que fa a el vehicle que està endavant.
● LDWS, Sistema d’advertència d’abandonament de carril que avisa el conductor si es surt de carril sense usar l’indicador.

També es pensa en el conductor

Les millores de seguretat fan equip perfecte amb un conductor entrenat, qualificat i responsable. Aquest bon duo permet la reducció de la taxa d’accidents de camions de carretera a l’actualitat. De fet els fabricants de camions europeus de càrrega inclouen en els seus programes de capacitació als conductors, per tal que puguin gestionar els seus vehicles de manera responsable i segura.
Aquestes capacitacions complementen la formació dels conductors professionals amb formació intensiva durant la seva carrera. No obstant això els altres conductors també tenen responsabilitat en la seguretat viària i per això també reben capacitació idònia.