El Brexit no afectarà el transport per carretera durant 2020

Després de la victòria per majoria absoluta el partit conservador britànic, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea és un fet a partir del pròxim 31 de gener. Tot i això encara es mantindrà l’accés lliure entre les parts, amb la qual cosa el transport per carretera entre Regne Unit i Espanya i els altres països membres de la UE continuaran sense tràmits duaners.
La no afectació de l’transport per carretera i la conservació de les mateixes condicions actuals per a la lliure circulació de passatgers i de mercaderies, seran almenys durant tot el 2020. Això es deu al fet que durant aquest any la Unió Europea i el Regne Unit negociaran els termes que regiran les noves relacions duaneres i comercials que sí que començaran a ser efectives des del 2021.
Sota aquest escenari la Federació Nacional d’Associacions de Transport d’Espanya, Fenadismer ha reiterat que els transportadors espanyols podran continuar operant normalment i prestant serveis de transport internacional amb el país britànic sense restricció duanera o limitació administrativa.
La Federació argumenta que la definició de les condicions per al transport entre els països de la UE i el Regne Unit, serà un dels temes més rellevants per a determinar les relacions futures.
De fet, ressalten, que la major part de la circulació es porta a terme pel Canal de la Mànega a través de França. Per a aquest cas anualment s’estima que uns cinc milions de vehicles pesats transiten per aquesta zona, el que equival a un 80% de l’flux total de transport entre el país britànic i la resta d’Europa.
Cal esmentar que si s’arribés a interrompre el trànsit bidireccional a través del Canal de la Mànega, Gran Bretanya estaria en serioses dificultats a causa de que el transport i lliurament de mercaderies en les dues direccions són essencials dins de la cadena de subministrament.

Es va eliminar la por d’un Brexit “dur”

L’ambient de tensió que es va viure en l’anterior legislatura on el líder conservador Boris Johnson no va aconseguir aprovar la Llei de sortida del Regne Unit de la UE, ha baixat de mica en mica. El fantasma d’un Brexit dur i sense acords entre les parts, sembla haver quedat enrere.
Si bé ja en aquesta nova legislatura l’acord de separació és un fet, les converses han obert la porta a mantenir pel que fa a el transport, l’accés lliure entre les parts.

L’escenari de l’transport al Regne Unit

Les negociacions previstes per a aquest any seran de vital rellevància per a les dues parts. Això es deu al fet que les actuals activitats de transport estan regulades per una normativa harmònica que obre el lliure accés als mercats de transport als operadors de tota la Unió Europea. La meta és continuar amb bones negociacions.
Per al Regne Unit les mercaderies amb roba, aliments, equipament domèstic, eines industrials, entre altres elements, són vitals per al desenvolupament de la vida diària al país. Per això els acords per a comerç múltiple estaran per veure a la nova relació comercial que estableixin les parts.