El Port al SIL: “Som el port del futur”

Durant el recentment realitzat Saló Internacional de la Logística (SIL Barcelona), el port de Barcelona va posar el focus en la innovació i la sostenibilitat, immersa en allò que anomenen el port del futur. D’aquesta manera, l’enclavament català va centrar les activitats en la cita en els objectius estratègics que avança com a institució.

El Port en el SIL Somos el puerto del futuro

Per part seva, el port de Barcelona va jugar un paper neuràlgic dins l’esdeveniment. Durant el desenvolupament de la trobada, va mostrar els seus projectes, amb una importància especial en l’electrificació dels molls. És un projecte de caràcter diferencial, amb una capacitat latent per reduir les emissions.

També van destacar els projectes referits als accessos ferroviaris. De fet, aquests projectes estan considerats també dins dels més estratègics per al desenvolupament del port. Autoritats van recordar que aquests projectes tenen una enorme complexitat tècnica. Tot i això, també han assegurat que estan en completa sintonia per tirar-ho endavant.

El port del futur

En aquesta edició, l’estand del Port de Barcelona va comptar amb una superfície de poc més de 220 metres quadrats, on es van detallar els projectes que posicionen la infraestructura com el port del futur.

Alhora, l’esdeveniment va ser propici per mostrar també totes les entitats que formen part de l’ecosistema portuari. Això incloent estibadors, transitaris i consignataris. Autoritats van destacar que les activitats es van emmarcar a les temàtiques de sostenibilitat i innovació. D’aquesta manera, l’agenda va estar plena de conferències i presentacions i d’altres activitats. Van destacar també que la formació va comptar amb un pes important dins dels esdeveniments desenvolupats al saló especialitzat en logística.

L’obertura de l’esdeveniment es va fer amb una presentació sobre el procés de descarbonització que avança el port de Barcelona. Altres activitats van ser les sessions on es va explicar el desenvolupament de solucions logístiques per a productes que requereixen temperatures controlades. També es va indagar en conversatoris sobre el futur de l’assistència robòtica a la indústria 4.0.

Durant la cita també es va fer la presentació de la Fundació BCN Port Innovation. Es tracta d’una iniciativa que ja compta amb 18 empreses associades. L’objectiu és protagonitzar el procés de transformació del sector portuari, van detallar. És a dir, pretén promoure la utilització del port i desenvolupar projectes innovadors i amb base tecnològica i que es puguin aplicar a la logística, la mobilitat i la descarbonització de l’activitat.

La fundació també busca atraure empresa i institucions portuàries per desenvolupar solucions als reptes de la logística actual. Entre els seus objectius hi ha la generació de models innovadors replicables en altres sectors econòmics.

SIL BArcelona 2023

L’esdeveniment SIL Barcelona 2023 es va fer entre el 7 i el 9 de juny. En aquesta edició va comptar amb un 20% més de participació respecte als registres del 2022. L’esdeveniment va sumar més de 15 mil participants i 650 empreses. L’organització va detallar que el 40% de les empreses participants van ser internacionals.

Gràcies a la plataforma digital del SIL es van realitzar uns 8.300 intercanvis de contactes digitals, prop de 3.000 sol·licituds de reunions i 7.100 missatges entre assistents, van detallar.