El que ofereixen els robots col·laboratius a un magatzem modern

Els robots col·laboratius o més coneguts com “Cobots” estan canviant els processos logístics. Si bé de moment encara tenen funcions limitades són una excel·lent ajuda per als humans.

La majoria de Cobots són robots, però no són el mateix. El robot col·laboratiu com ho indica el seu nom, treballa amb un humà per ajudar a completar la feina de casa i facilitar-li la vida. Aquest és el seu destí.

El seu ús s’ha fet més freqüent en temes de distribució i comerç electrònic. De fet segons la firma consultora Grand View Research, el mercat de Cobots en 2018 va ser estimat en 649.100.000$ i s’espera que d’2019-2025 la seva taxa de creixement anual s’incrementi en un 44.5%.

Eficiència i Cobots

La seva eficiència és evident quan es fan servir per a la recol·lecció de mercaderia. Per exemple es prefereix evitar que els treballadors recorrin llargues distàncies pel magatzem per escollir el que es requereix. Els Cobots fan aquests recorreguts cobrint les distàncies de viatge que anteriorment feien els humans amb carrets de la compra.

S’estima que els treballadors empraven el 80% de el temps del seu torn fent aquests recorreguts. D’aquesta manera només el 20% de la resta de temps desenvolupaven activitats que realment generen ingressos.

Els Cobots també contribueixen a l’eficiència d’un magatzem a l’dur a terme tasques servils i repetitives que els empleats no fan amb gust. Funcions com cargolar, acoblar, esmolar, plegar o embalar són activitats que un Cobot realitza a la perfecció i sense desànim.

Una altra tasca que fan molt bé els Cobots és la relacionada amb la gamificació de l’magatzem. En aquest sentit en la mesura que l’empleat interactua amb el Cobot, aquest ho retroalimenta dient si està compliment amb els seus objectius i si fa bé la feina. El robot entrena permanentment a treballador.

Hi ha programari que també és considerat Cobot. Són aquells suportats en Intel·ligència Artificial i aprenentatge automàtic que ajuda programant torns o gestionant sol·licituds de temps lliure.

Què més beneficis pot portar un Cobot

Indubtablement a l’substituir l’home en tasques repetitives que impliquen algun risc, podran millorar la seguretat dels treballadors. Ajuden a evitar torçades de turmell, a reduir la fatiga en la part superior de el cos per desenvolupar tasques repetitives i a minimitzar les lesions a la part baixa de l’esquena per aixecar objectes pesats.

Per al cas de l’absentisme de mà d’obra en un magatzem per temporades de cap d’any, els Cobots cobreixen el treball de temporada alta. Aquest avantatge és molt apreciada per les empreses de comerç electrònic ja que els robots permeten mantenir l’enviament dels productes just a temps i sense demores en èpoques pic (Dia de la mare, sant Valentí, Nadal, etc.). No s’aturen.

Algunes activitats que no poden fer els Cobots són:
● Recollir articles grans, voluminosos i de formes atípiques.

● Empacarlos igual que ho fa un humà.

● Donar els tocs finals de detall a les trameses (embolicar els productes en paper de seda o de regal, lligar-los amb un llaç, etc.)