Just in case: l’estratègia cap a la qual s’orienta la logística internacional

Arran de l’emergència sanitària, la gestió logística ha vingut enfrontant grans reptes. Un d’ells és el pas d’una estratègia “just in time” a una “just in case”.

Aquesta nova realitat ha obligat a les companyies a comptar amb una logística de qualitat.

Segons un informe de Prologis Research, experts en espais per a l’activitat logística, la densificació dels centres de consum podrà generar més oportunitats d’ingressos, però les grans expectatives dels consumidors podran portar congestions.

Una de les problemàtiques que la logística haurà d’abordar és el tema de les existències mínimes disponibles amb què compten els operadors. Això determina que l’estoc s’esgoti quan la demanda de consumidors canviï de manera accelerada.

La situació sanitària va deixar veure amb claredat que més enllà dels problemes normals de la cadena de subministrament (congestió, desastres naturals, conflictes laborals), la pandèmia ha assenyalat punts àlgids en la gestió logística.

La logística post Covid

Un altre problema a què s’enfronta la logística en un futur post Covid-19, és comptar amb una única font d’origen i una feble cadena de subministrament, el que pot arribar a limitar la capacitat de proveïment de béns.

En aquest sentit, els llargs terminis de lliurament i els retards en el comerç, ocasionen una mala gestió impedint que els béns arribin als consumidors finals amb la rapidesa que s’espera.

Prologis suggereix la necessitat de passar d’una logística “just a temps” a una altra de “per si de cas”, el que podria incrementar l’actual superfície logística entre un 5% i un 10%.

La companyia indica que mantenir els punts de subministrament a prop dels punts de consum, permet una protecció davant la pèrdua d’ingressos, pèrdua de clients i l’increment de costos.

En aquest sentit proposa la producció en mercats contigus com Mèxic i Europa central i de l’Est. No obstant això, la major part de la producció de béns de consum i les primeres activitats de la cadena de subministrament segurament es mantindran a Àsia.

La gestió “per si de cas” podria augmentar la superfície logística en un 10%
Prologis també afirma que aquesta estratègia ofereix dos avantatges: que les cadenes de subministrament s’han transformat a el passar d’estar configurades per a exportacions a servir per al consum intern.

Malgrat aquest escenari, la pandèmia ha representat un bon moment per estendre les bones pràctiques logístiques.

De fet, segons la companyia, “les grans empreses que compten amb recursos financers i tecnològics sòlids, han registrat majors taxes de creixement en comparació amb les mitjanes i petites empreses, amb baixa capacitat d’adaptació a les bones pràctiques”.

Finalment, Prologis assegura que davant l’increment del preu de renda dels espais logístics i l’auge del canal en línia, s’ha originat la proliferació de “dark stores”. Establiments que permeten lliuraments en qüestió d’hores per estar ubicats al centre de les ciutats.

El Corte Inglés, per exemple, ha estat una de les primeres companyies que ja va implementar aquesta estratègia.