Noves opcions intermodals entre Àsia i Europa després de la crisi de Suez

La vulnerabilitat d’algunes zones del transport marítim intercontinental va quedar en evidència amb el succeït al març de 2021 al Canal de Suez.

Aquest escenari ha motivat a importants navilieres a buscar alternatives que permetin un adequat i oportú subministrament a la demanda comercial que malgrat la pandèmia, segueix en creixement.

Enmig d’aquest escenari, estan sorgint diverses opcions de transport intermodal entre Àsia i Europa, després de la crisi en el Suez.

Un exemple concret és el cas de la naviliera Maersk que està reforçant els seus serveis intermodals entre Àsia i Europa a través del trànsit ferroviari per Rússia. El servei creua territori rus en un temps mitjà de dotze dies.

Amb aquest recorregut, Maersk busca enllaçar ports de Finlàndia, Polònia, Alemanya i Escandinàvia amb Corea, la Xina i el Japó.

Un altre gegant que s’uneix a aquesta iniciativa és la naviliera Mediterranean Shipping Company, MSC, que també va anunciar la posada en marxa d’una nova modalitat de transport intermodal amb connexions a través de Sant Petersburg i cap a Europa, des de la Xina, Corea de Sud i el Japó .

En conseqüència, aquestes iniciatives han incrementat la freqüència dels trens que parteixen de el nord d’Europa amb destinació a l’Extrem Orient rus, a través dels ports de Sant Petersburg i Vostochniy. Van passar de ser cada quinze dies a viatjar cada setmana.

Per la seva banda, els combois que arriben a Europa des d’Àsia tindran quatre freqüències setmanals, en un servei que en el cas de Maersk té des juliol 2019 amb l’operador ferroviari rus RZD.

De forma complementària i amb la finalitat de poder transportar grans volums, la naviliera danesa desplegarà vaixells de reforç entre Pusan i Vostochniy. Amb aquest servei es busca creuar Rússia en un temps de dotze dies des del Mar Bàltic fins a la costa de el Pacífic de Rússia.

D’aquesta manera busca que el temps de trànsit general entre Europa i Àsia, sigui de 25 i 30 dies.

El servei connecta amb Sant Petersburg i des d’allà cap a altres punts d’Europa.

MSC també llança el seu nou servei intermodal Àsia – Europa

Aquest nou servei ofereix connexions des de la Xina, Corea de Sud i Japó.

És una nova solució de transport intermodal amb tota la viabilitat en freqüència i en temps de trànsit.

La solució de MSC entre Àsia i Europa combinarà el servei marítim i ferroviari amb sortida des de la Xina, Corea i Japó cap a Europa. Tot a través dels enclavaments portuaris de Vladivostok i Vostochniy, amb la capacitat d’oferir més connexions des de Sant Petersburg cap a altres destinacions al Vell Continent.

MSC preveu que, des de Sant Petersburg, les càrregues es poden enviar directament des de Shanghai, Ningbo, Qingdao, Busan i Yokohama a alguns dels principals centres europeus (Anvers, Bremerhaven, Rotterdam i Le Havre). Això serà possible a través de la seva xarxa europea de connexions feeder que té una àmplia cobertura de ports i connexions terrestres al continent.

D’aquesta manera, el servei s’ofereix en un temps de trànsit estimat de 24 dies entre Xangai i Sant Petersburg.