Maersk electrificarà la seva flota naviliera amb bateries especials

Mitjançant l’ús d’un nou sistema de bateries de contenidors, la naviliera danesa Maersk inicia el procés d’electrificació de la seva flota naviliera. La prova de sistema la realitzarà al desembre en el seu vaixell Cape Town dotat amb una potència de 600 kWh.
Amb aquest testeig la companyia podrà determinar si pot fer un pas més en el seu rendiment i confiança per als seus clients, mentre que assoleix la disminució de les emissions contaminants a l’atmosfera dels seus vaixells.
El principal objectiu de la naviliera és aconseguir que la seva operació per al 2050 no produeixi carboni. Per això el seu esforç i inversió estan concentrats en el disseny de solucions respectuoses amb el medi ambient. Una d’elles és el procés d’electrificació de la seva flota i de les terminals portuàries.

El funcionament de sistema de bateries

Si bé encara no s’ha aconseguit navegar només amb bateries, en el que s’ha avançat és en usar-les per millorar l’eficiència dels sistemes elèctrics a bord. Tal és el cas dels generadors de el vaixell Cape Town, embarcació amb 249 metres de longitud des de la proa fins a la popa i que actualment cobreix la ruta entre l’Àfrica occidental i l’est d’Àsia.
Els mòduls de bateries s’empraran dins el contenidor juntament amb altres components elèctrics i de control. Això perquè aconsegueixin aportar als generadors fins a 1.800 kVA de potència durant els canvis ràpids en les operacions de càrrega, tal com ho faria un propulsor.
El nou sistema de contenidors per a emmagatzematge podrà subministrar a l’vaixell energia de manera constant, millorant la fiabilitat de l’embarcació durant la navegació.
Un altre aspecte que s’ha tingut en compte la naviliera és mantenir els generadors en un nivell òptim de càrrega, així com evitar el seu ús si no cal, per aconseguir disminuir el consum de combustible.

Recerca i desenvolupament

El sistema va ser desenvolupat a la localitat danesa d’Odense per la companyia Trident Maritime Systems, experta en solucions innovadores d’enginyeria per a la indústria marina. Pròximament serà transportat fins a Singapur per instal·lar-lo i començar proves amb monitoratge permanent per avaluar el seu rendiment.
Així mateix Maersk es va unir amb la naviliera Wallenius Wilhelmsen amb la finalitat de crear en conjunt un nou combustible sostenible. L’objectiu comú és aconseguir reduir emissions ja que entre el 2% i el 3% de les mateixes a nivell global provenen de les activitats marítimes.
Recentment Maersk dins del seu programa d’innovació i tecnologia també va llançar a l’mercat el “Maersk Spot”, una solució digitalitzada totalment online per enviar productes. El sistema subministra als consumidors una garantia de carregament amb un preu fixat de manera anticipada.

Sobre la naviliera Maersk

Maersk és una empresa de logística integrada present a 130 països i compta amb un equip de més de 76.000 col·laboradors. El seu objectiu és simplificar el comerç global mitjançant el transport marítim que afavoreixi el comerç efectiu.
La companyia centra les seves activitats i negocis en els sectors d’energia i transport, especialment en el marítim.