Port de Barcelona modernitza plataforma tecnològica per fer-la més sostenible

L’Autoritat Portuària de Barcelona va anunciar la modernització de la plataforma tecnològica amb la intenció d’augmentar la sostenibilitat de les operacions. El procés de modernització de l’enclavament portuari català va anar a càrrec de Kyndryl, un dels principals proveïdors mundials de serveis de TI per a infraestructures a nivell mundial.

Puerto de Barcelona moderniza plataforma tecnológica para hacerla más sostenible

Gràcies a la modernització, l’ecosistema portuari de Barcelona pot comptar amb més velocitat de còmput i més velocitat de processament. A més, s’hi han sumat prestacions per a la seguretat de les operacions. Les actuacions es van realitzar a Portic, el Port Community System (PCS) del port català.

Cal destacar que gràcies a la modernització de la plataforma tecnològica, es projecta una eliminació de més de 175 tones mètriques d’emissions de CO2 durant els propers cinc anys.

Plataforma tecnològica modernitzada

La modernització de la plataforma tecnològica, liderada i executada per Kyndryl, va consistir en la modernització dels servidors del PCS. Aquesta actualització va ser realitzada amb tecnologia LinuxOne, que compta amb un alt rendiment i més capacitat de consolidació.

Com a resultat de l‟actualització, l‟operativa del port català es realitza en una plataforma tecnològica d’última generació. La modernització està emmarcada en el projecte de transformació tecnològica que avança el port de Barcelona segons l’increment del trànsit marítim, així com les necessitats creixents d’innovació i sostenibilitat.

D’altra banda, cal destacar que LinuxOne compta amb el processador més ràpid del mercat. Es tracta d’una tecnologia més eficient en termes de despesa tant econòmica com energètica. Les emissions que s’estalviaran equivalen a les emissions d’un viatge amb cotxe de més de 181.300 quilòmetres.

La tecnologia de programari va ser renovada amb la plataforma Red Hat Openshift Container Platform (OCP). És un programari de codi obert que és capaç d’admetre una àmplia varietat de llenguatges de programació. També admeten diversos serveis com a marcs de xarxa, bases de dades i backends externs.

Entre els principals beneficis del programari hi ha l’acceleració en les aplicacions per assegurar la comunicació entre els actors de la cadena portuària, és a dir, millores en la comunicació als organismes que participen de la cadena logística del trànsit portuari – per exemple, autoritats, consignatàries , navilieres, terminals i altres-.

Operatòria a través del PCS

Els ports gestionen la seva operatòria a través dels Port Community System (PCS). Es tracta de plataformes tecnològiques capaces de fer la gestió dels diferents processos portuaris. Entre ells, les escales i serveis dels vaixells, els serveis i subministraments, la recollida de residus i altres. També gestionen les operacions dels transportistes i terminals i les mercaderies.

La funció específica és tant l’automatització com atorgar més agilitat als processos d’intercanvi d’informació entre els actors de la comunitat portuària.

En el cas del port de Barcelona, autoritats van assenyalar que la modernització del PCS està contemplada al pla estratègic de l’organització a desenvolupar-se entre el 2021 i el 2025. Van indicar que aquesta modernització dóna resposta a les demandes de la comunitat per comptar amb una plataforma més eficient i segura.