Augmenta un 45% l’espai logístic contractat a Catalunya

Durant el 2018 a Catalunya va augmentar en un 45% respecte a l’any anterior, la quantitat de metres quadrats logístics contractats. Aquest increment representa en xifres la contractació de 665.945 metres quadrats logístics cosa que evidencia un any rècord per al sector.
La xifra la destaca l’informe de la consultora immobiliària Forcadell, agència immobiliària de referència a les Illes Balears i Catalunya, que destaca la “bona salut del sector”.
La contractació de les naus i les operacions d’inversió principalment per part del fons internacional en la segona i tercera corona de Barcelona, són el millor indicador del creixement logístic de la regió.

Les principals operacions

L’estudi també ressalta que durant l’últim trimestre de 2018 les operacions de contractació de metres quadrats logístics es van concentrar a la primera corona metropolitana. En aquesta zona es van efectuar cinc operacions que van sumar 105.576 dels 178.899 metres quadrats contractats durant els últims mesos del 2018.
Segons el balanç d’operacions tancades entre els mesos d’octubre i desembre de l’any passat, es destaquen els 24.000 metres quadrats del supermercat Caprabo a la Zona Franca de Barcelona; els 23.500 metres quadrats de Global Talke a Tarragona i els 14.500 metres quadrats de Mercadona a Ripollet (Barcelona).
Segons el còmput anual d’aquest informe s’observa que la segona corona metropolitana va concentrar la meitat de la superfície contractada gràcies a les 31 operacions realitzades que van sumar un total de 347.766 metres quadrats.

Preus per metre quadrat

Forcadell conclou en el seu informe que els preus més alts per metre quadrat es van evidenciar a la primera corona metropolitana, on el preu es va situar en 7 euros més despeses per metre quadrat. A la segona corona el preu va oscil·lar entre els 4 i els 6 euros per metre quadrat més les despeses corresponents.
En termes generals el dinamisme del comportament del sector el 2018 es deu en gran part a l’auge del comerç electrònic que va incrementar la demanda de metres quadrats fins a un 44,3%. En aquest sentit les companyies de comerç On line busquen amb gran interès sòl logístic a Barcelona per l’adequat desenvolupament de les seves operacions.
Amb aquest escenari les signatures que demanen metres logístics esperen el desenvolupament i l’adequació de les noves parcel·les dedicades a la logística, tasca que recau sobre els ajuntaments i sobre el l’Institut Català del Sòl (Incasol) en el marc de la gestió de totes les materies d’urbanisme que competeixen a la Generalitat.