Quota ferroviària del port de Barcelona va augmentar un 13% el 2018

Gràcies a l’enfortiment de la seva connexió ferroviària en els últims anys, el Port de Barcelona va aconseguir incrementar la seva activitat en un 13% durant el 2018.
La connexió ferroviària que ofereix el Port va facilitar el transport d’un major volum de contenidors i vehicles que ingressen a les seves instal·lacions. De fet el transport a través del ferrocarril va permetre la reducció de costos de la cadena logística, el compliment de la normativitat mediambiental i la fidelització de nous clients.

La quota ferroviària

En aquest sentit la quota ferroviària del Port de Barcelona va créixer en 2018 un 13%, percentatge significatiu considerant que el 2016 només es va arribar a un 2% de creixement.
Els bons resultats que va llançar l’exercici del 2018 es deuen a la decidida inversió en la millora i optimització de les instal·lacions ferroviàries, a l’administració portuària, a la seva millora operativa ia l’estratègia de terminals intermodals i corredors ferroviaris d’avançada en conjunt entre la península Ibèrica i el sud de França.
Un altre factor que va contribuir a l’increment de la quota ferroviària va ser la participació d’altres operadors logístics ferroviaris. Tal és el cas de Renfe Mercaderies amb l’oferta de serveis o de APMT Railway i Synergy que es van vincular a les terminals de contenidors.
Per la seva banda les navilieres i empreses de transport també han participat activament, ja que van millorar la connectivitat portuària amb el “Hinterland”, estratègia que des d’un punt de vista comercial i logístic aconsegueix integrar una àrea d’influència (cobertura comercial) al voltant d’una ciutat o infraestructura logística (hub o aeroport).
Així mateix es destaca la companyia logística APM Terminals que va optimitzar les seves instal·lacions al Port de Barcelona, amb la qual cosa va augmentar el nombre de connexions per a contenidors refrigerats. De la mateixa manera va afegir una nova passarel·la amb 152 contenidors més, el que va implicar un augment del 31% en la gestió de contenidors.

Els serveis del Port

Sota aquest prometedor escenari, el Port de Barcelona compta en l’actualitat amb més de 60 serveis setmanals que viatgen cap a diferents destinacions: Saragossa, Montsó, Madrid, Azuqueca de Henares, Miranda de l’Ebre, Lió, Villafría, entre d’altres.
Pel que fa als vehicles s’ofereixen serveis ferroviaris d’exportació en integració amb les principals plantes de producció de la península Ibèrica, així com serveis internacionals amb Alemanya i França.
L’enfortiment de les terminals ferroviàries internes del port va permetre el creixement de la quota ferroviària en 2018.