Tot el que cal saber sobre la contenerització

Comencem pel principi … I el principi està a saber què és exactament la contenerització de la qual parlarem al llarg d’aquest article.

Contenerització és la pràctica de transportar mercaderies en contenidors amb forma i mida uniformes. Dit d’una altra manera, es tracta d’un mètode de transport de mercaderies que empra contenidors.

El més curiós d’aquesta pràctica que és podem dir que gairebé qualsevol cosa pot ser transportada en un contenidor. No obstant això, la veritat és que aquest tipus d’element a manera d’envàs gegant resulta especialment útil per al transport de productes manufacturats.

Tal és la importància d’aquest element que ha aconseguit revolucionar completament la logística al punt que avui en dia, al voltant del 90% dels productes manufacturats són transportats mitjançant contenització pel mar, posicionant-se com els facilitadors del transport intermodal.

Sobre el procés de contenerització

Podem dividir el procés a través de tres fases clau:

  1. La càrrega de contenidors, que es produeix en el lloc de partida al moll.
  2.  El trasllat dels contenidors, al port, que es produeix mitjançant camió o ferrocarril.
  3. L’ús de grues de moll per aixecar els contenidors dins i fora del vaixell.

I sí, l’auge d’aquest mètode de transport de mercaderies ha donat lloc a noves necessitats; un bon exemple d’això és la necessitat de dissenyar i construir nous vaixells capaços d’optimitzar al màxim l’espai portant el màxim nombre de contenidors i que simplifiquin l’extracció dels mateixos.

Quins beneficis té la contenerització

Aquesta pràctica implica una gran quantitat d’avantatges i beneficis per a l’exportador, però cal tenir en compte que no només l’exportador es pot aprofitar d’aquests beneficis:

  • Clients a l’estranger que volen tractar amb proveïdors d’una forma més directa vinculats als productors.
  • Clients que busquen una minimització de la seva inversió en inventari recorrent a fer compres de forma més freqüent en més petites.
  • Petits proveïdors, productors i cooperatives que en general no tenen capacitat per satisfer la demanda de grans enviaments a través de paquets a granel i / o tenen el repte dels requisits de volum o disponibilitat d’altres opcions.
  • Clients petits que necessiten adquirir només petites quantitats i descarten fer compres internacionals a granel.
  • Clients que busquen aconseguir preus més competitius i per això limiten la participació de diversos intermediaris.