Startup catalana prova app amb intel·ligència artificial per identificar contenidors

El startup especialitzat en sistemes de visió per computador (Computer Vision), AllRead Machine Learning Technologies (MLT), va realitzar amb èxit una prova pilot al Port de Barcelona. Això amb la finalitat de poder identificar els contenidors i vagons, gràcies a la seva tecnologia basada en intel·ligència artificial (IA).

Startup catalana prueba app con inteligencia artificial para identificar contenedores

El que va desenvolupar la companyia creada el The Collider (programa d’innovació de Mobile World Capital Barcelona) i participada per GoHub Ventures, és bàsicament, una tecnologia basada en IA (xarxes neuronals). L’objectiu és clar, processar imatges i vídeos amb text i codis i poder extreure només la informació desitjada.

La nova tecnologia s’ha desenvolupat al Centre de Visió per Computador de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Una app per la major precisió de lectura

L’objectiu primordial d’aquesta aplicació és poder identificar els contenidors i vagons que ingressen al port executant la tecnologia de lectura de AllRead. La idea és poder arribar a la màxima precisió de lectura, això sense haver d’instal·lar grans i costoses infraestructures addicionals, com, per exemple, els comuns portals d’acer amb múltiples càmeres i equips de maquinari.

Amb això, s’han evidenciat resultats molt positius, amb una precisió de fins a un 99% dels actius identificats.

Aquest projecte que va començar al 2020 i va finalitzar el passat mes de febrer, va aconseguir demostrar mitjançant l’anàlisi d’un senyal de vídeo que sí que és possible tornar el registre de cadascuna de les matrícules dels contenidors, vagons i mapa del tren (en posició vertical, horitzontal o ambdues). Fins i tot si les matrícules es troben brutes, trencades o parcialment cobertes.

A més, per corroborar la precisió de la tecnologia es van realitzar proves en el dia i en la nit. El que va permetre comprovar el funcionament de sistema en condicions de poca lluminositat.

Segons Miguel Silva- Constela, CEO de AllRead:

Amb aquesta tecnologia busquem promoure l’omnipresència de la traçabilitat en les instal·lacions portuàries, eliminant les barreres financeres i tecnològiques a la seva adopció“.

El Port de Barcelona, pioner en l’adopció d’aquesta tecnologia

La creació de l’empresa emergent, que ha estat instal·lada en dues càmeres ha analitzat fins al moment un total de 950 trens i 13.500 contenidors. Aquesta situació li ha atorgat al Port de Barcelona el títol de ser pioner en l’adopció d’aquesta tecnologia a Espanya. A més, aquest tipus d’IA permet, segons els objectius de l’Port, optimitzar les operacions i automatitzar la recopilació de dades de les mercaderies, el que afavoreix els processos de càrrega i descàrrega de trens en l’esmentat port.

Amb la implementació de el desenvolupament de AllreadMLT, s’aposta decididament per la innovació i la digitalització que s’ha realitzat en els últims anys al Port de Barcelona.

És per això que la seva presidenta, Mercè Conesa, comenta que:

Innovació i transformació digital són les nostres eines per avançar cap a un futur sostenible. Són dues palanques en què ens recolzem per ser un port cada vegada més intel·ligent. Volem ser un agent de canvi en el camí cap a la mobilitat intel·ligent i sostenible, i no hi ha dubte que la IA i aquest tipus de tecnologies ens ajuden a aconseguir els nostres objectius “.