12 nuevas locomotoras eléctricas para el Corredor Mediterráneo

12 noves locomotores elèctriques per al Corredor Mediterrani

L’operador ferroviari Renfe ha anunciat recentment que el corredor mediterrani comptarà amb dotze locomotores elèctriques d’amplada estàndard i de gran potència. Els equips seran destinats al transport de mercaderies en aquest corredor. Les locomotores han estat encarregades al fabricant de material ferroviari Stadler Rail. Alhora, Stadler Rail també s’encarregarà del manteniment de les locomotores per un període de quinze anys.
12 nuevas locomotoras eléctricas para el Corredor Mediterráneo
L’adjudicació, que ha fet el Consell d’Administració de Renfe a Stadler Trail, té un valor de 136,7 milions d’euros. Aquesta suma serà finançada parcialment per la Unió Europea. Renfe va informar al seu moment que es va aprovar per a aquest projecte una subvenció de quinze milions d’euros. Aquesta subvenció s’emmarca al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Next Generation.
Per la seva banda, Stadler Rail té un termini de lliurament per a les locomotores que conclou el 31 de desembre del 2025. Destaca que el fabricant està subministrant una comanda anterior de dotze locomotores multisistema Euro6000. Aquestes locomotores compten amb ample ibèric. Sis van ser lliurades a l’operador ferroviari a principis d’aquest any.

Locomotores per al Corredor Mediterrani

Adif ha informat que està en el procés d’instal·lar l’amplada estàndard UIC a la xarxa ferroviària del Corredor Mediterrani. Així, l’extensió dels trens que transporten mercaderies s’incrementarà a un màxim de 750 metres.
Amb les locomotores, l’organització estima que tindrà noves oportunitats de creixement. Això per la possibilitat dincrementar els seus trànsits nacionals i internacionals. Així mateix, des de Renfe van assegurar que són accions que busquen optimitzar les noves infraestructures des del moment de la posada en marxa.
Cal destacar que amb les locomotores es comptarà amb més eficiència en els transports, per la reducció del consum energètic. Un altre aspecte destacable és l’ús d’energia neta, així com una menor agressivitat davant de la via.
Des de Renfe van recordar que les locomotores no només són més eficients en matèria energètica, sinó que també tenen baix nivell de sorolls interiors i exteriors i absència de vibracions. Assenyalaren entre els seus avantatges una major capacitat de càrregues, així com una millora en els nivells de fiabilitat del transport de mercaderies.

Ferrocarril: El transport menys contaminant

Fonts de l’operador ferroviari van assegurar que amb un increment més gran en les seves activitats hi haurà en definitiva estalvis de costos per externalitats, sumat a una quantitat menor de generació d’emissions contaminants.
Per part seva, la Comissió Europea ha reconegut el ferrocarril com el mode de transport de mercaderies amb millor generació d’emissions contaminants. Com a no menor detall, Renfe Mercancías va revelar que durant el 2021 va estalviar a la societat les emissions de 2,4 milions de camions que va evitar circular. En números de costos, l’estalvi va representar un total de 291 milions d’euros.
Renfe Mercancías ha impulsat l’ús d’electricitat d’origen renovable certificat i emissió de carboni nul·la en gran part del total de l’energia elèctrica que consumeix en les seves operacions.