Autopistes ferroviàries: va iniciar la fase per atraure transportistes

Les autopistes ferroviàries que impulsa Adif van entrar a la fase de rebre propostes dels operadors logístics per al desenvolupament d’aquest tipus de transport. Seran un total de quinze itineraris els que en principi entraran a la fase. Onze són d’amplada ibèrica, mentre que la resta dels itineraris compta amb amplada estàndard.

Autopistas ferroviarias inició la fase para atraer transportistas

Es tracta d’una fase decisiva per atraure els transportistes, estimen fonts del sector. Les autopistes ferroviàries han de convertir-se en una opció atractiva per als operadors de transport per carretera. La intenció és oferir un transport competitiu en termes de preu i de freqüència.

Les autopistes ferroviàries també tenen la virtut no menor de resultar menys contaminants i produeixen menys emissions. Cal recordar que aquest aspecte està cada cop més demandat no només pels carregadors sinó per la societat en conjunt.

Factors per a l’èxit de les autopistes ferroviàries

En qualsevol cas, la intenció de l’operador ferroviari Adif és oferir infraestructures adequades per a aquest transport. Amb tot, el subdirector de Promoció del Transport de Mercaderies d’Adif, Antonio Aguilar, va assegurar en una recent intervenció que ha de ser el ferrocarril el que s’adapti a la carretera i no al revés.

L’executiu va comentar que l’èxit de les autopistes ferroviàries es basa en tres aspectes clau. En principi, la fiabilitat del temps del transport, en segon lloc, el preu competitiu i, en tercer lloc, la regularitat de les freqüències. D’aquesta manera, estimen que el percentatge de captació de trànsit de la carretera se situa entre el 10% i el 20%.

D’altra banda, Aguilar ha detallat com impulsarà Adif els serveis de transport a les autopistes ferroviàries. Va comentar que Adif avaluarà les propostes que rebi dels operadors logístics. A més, l’operador adaptarà la infraestructura ferroviària als requeriments del sector. Finalment, va assegurar que s’orientarà els operadors quant a l’accés a la infraestructura, així com a generar certesa i dinamitzar l’interès dels operadors a les autopistes ferroviàries.
Connexions
Entre els plans per al desenvolupament de les autopistes ferroviàries hi ha la que unirà Madrid i València. Adif estima que aquesta infraestructura podria estar operativa en menys d´un any. En específic, s’espera que per a finals del 2023 es lliurin els vagons adequats per transportar els semiremolcs perquè l’autopista ferroviària pugui començar a operar les primeres setmanes del 2024.

Un dels interessos principals d’aquesta autopista és la possibilitat de connectar amb l’autopista del mar entre Itàlia i València, que es podria aconseguir amb la posada en marxa de l’autopista entre Madrid i València.

Una altra infraestructura que entraria en funcionament el 2024 és l’autopista ferroviària entre Saragossa i Algesires. Adif estima que amb cada freqüència d’anada i tornada, amb trenta semiremolcs per tren, podrà absorbir més de 50 mil quilòmetres diaris de trànsit pesant per carretera. En aquest cas, hi haurà reduccions significatives tant als costos del ferrocarril elèctric davant del transport de carretera com en les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Actualment hi ha 23 autopistes ferroviàries operatives a Espanya. Les distàncies entre origen i destí són entre els 91 i els 1.547 quilòmetres.