Com incideix en el sector l’automatització dels centres logístics

La manca de mà d’obra qualificada a cost adequat en el sector logístic europeu, així com els nivells d’absentisme laboral, han estat algunes de les causes perquè l’automatització i la robòtica en els centres logístics supleixin el personal humà. Tasques com a càrrega i descàrrega i altres treballs de magatzem, ja poden ser realitzats per robots.
Així ho comenta la segona edició de l’últim estudi sobre “La importància de la mà d’obra en el sector logístic” elaborat per la multinacional europea de capital nord-americà Mountpark en col·laboració amb USAA Real Estate.
Mountpark és líder en el desenvolupament de naus industrials i logístiques per a Europa, especialment en els mercats del Regne Unit, Europa Central i Occidental.
De fet la robotització de la logística serà un factor clau per al desenvolupament del sector que es quiera per la manca de mà d’obra. No és senzill trobar peons, carreters, conductors per a camions fins directius per als centres logístics.
En aquest sentit l’automatització serà el factor clau d’èxit perquè el sector logístic pugui assumir el vertiginós creixement del comerç electrònic que s’acosta des de ja i durant els propers anys.
Les xifres ho demostren. Segons dades recents de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, CNMC, durant el tercer trimestre del 2018 a Espanya el comerç electrònic va créixer un 30% i ja factura al voltant de 10.000 milions d’euros. En aquest sentit es preveu que a Europa incrementi en dos dígits les vendes en línia, per la qual cosa el sector logístic ha d’estar preparat.

Radiografia del personal en el sector logístic

L’informe també conclou que a causa de la decreixent disponibilitat de treballadors a Europa i a la baixa taxa d’atur, la consecució de mà d’obra qualificada es va convertir en un factor determinant en el moment de triar la ubicació física dels immobles logístics.
Addicionalment s’estableix que més d’una quarta part dels costos de funcionament de les companyies del sector logístic provenen de les despeses de personal. En aquest sentit l’escassetat de treballadors idonis pot portar conseqüències negatives en l’eficàcia i en la rendibilitat del sector.

L’automatització i la robòtica en la logística

Citant un exemple de John Derweduwe, director per a Espanya i Portugal de Mountpark Logistics, “ja hi ha massa concentració d’espais logístics a llocs com el Corredor de l’Henares a Madrid. Amb la qual cosa la població de la zona ja està treballant, però si s’obre un magatzem nou, ja no hi haurà mà d’obra. I és allà quan els robots són una solució al problema que en algunes zones és preocupant “.
D’acord a les dades i càlculs de la Federació Internacional de Robòtica, durant 2017 es van vendre 380.550 unitats de robots industrials i en dos anys estaran en funcionament tres milions de robots a les fàbriques arreu del món.
No obstant això no s’ha d’interpretar com una amenaça a l’ocupació, sinó com una possible solució. Mountpark conclou que almenys un 5% de les activitats en determinades professions es poden automatitzar per complet.