El sector de transporte espera oportunidades gracias a la transformación energética

 Si bé els fabricants d’automòbils que operen a Espanya han reportat caigudes en els seus resultats per compte de l’Covid-19, confien que els projectes d’electromobilitat amb transformació energètica permetin recuperar el mercat.

Al respecte i segons l’Informe Anual de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions, Anfac, encara que aquesta conjuntura ha portat crisi econòmica i restriccions en la mobilitat, és evident que l’automoció està travessant per un moment de transformació.

 La situació de mercat

 La crisi de l’Covid-19 indubtablement ha repercutit en els resultats obtinguts pels fabricants d’automòbils a Espanya. De fet, per al tancament de 2020 es van registrar ingressos aproximats per 60.000 milions d’euros, el que equival a un 12,8% menys d’ingressos respecte a 2019.
 Pel que fa a les matriculacions durant el mateix any, van caure el 31,3%, fins a superar lleument el milió d’unitats.  Aquest retrocés a Espanya va ser superior en comparació a l’registrat per altres països a Europa com el cas d’Alemanya (-19,1%), França (-25,5%), Itàlia (-27,9%) i Regne Unit (-  29,4%).
 Pel que fa a les comunitats autònomes, totes les regions de país van mostrar xifres negatives durant el 2020. Madrid, per exemple, va ser la comunitat autònoma amb més volum de vendes, aconseguint un total de 315.514 unitats (-31,9%).  Per la seva banda, Catalunya va registrar la venda de 123.654 unitats (-28,7%).  Andalusia va acumular 90.055 matriculacions de turismes (-32,5%).
 En general i per tipus de vehicle, a Espanya es va aconseguir la fabricació de 54.753 vehicles comercials, el que equival a un 26,4% menys en comparació a l’2019, i els industrials van sumar 2.893 (3,4% enfront de 2019).

 Un milió d’unitats exportades

 Durant 2020 també va baixar l’exportació de vehicles fabricats a Espanya que a penes va aconseguir una mica més de el milió d’unitats.
 No obstant això, Anfac indica que tot i la situació, la inversió dels fabricants a Espanya puja a 1.930 milions. Aquesta xifra, tot i que és un 31% més baixa pel que fa a l’any passat, arriba als 2.000 milions d’euros mitjana durant els últims cinc anys.
 L’Associació també indica que encara amb l’impacte històric en vendes i producció, l’aposta és per la mobilitat del futur gràcies a l’inici de la descarbonització i la digitalització.

 Electromobilitat: oportunitat per sortir de la crisi

 Tot indica que l’esforç per sortir de la crisi és la millor opció per avançar en la transformació de el sector i recuperar oportunitats.
 Una mostra d’això és la presentació del primer Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (pertan), per part d’Anfac.  El projecte estima una inversió de 4.295 milions d’euros provinents dels fons europeus Next Generation i 24.000 milions d’euros d’el sector privat.
 Gràcies a aquestes inversions, s’espera que per al 2030 s’aconsegueixi la producció de 250.000 vehicles elèctrics i s’instal·lin entre 80.000 i 110.000 punts de recàrrega. També es contempla la implementació de mesures fiscals a curt i mitjà termini per incentivar la compra de vehicles elèctrics.
 L’objectiu és aconseguir situar a Espanya “en la primera línia mundial de la indústria de l’automòbil”.