Inteligencia Artificial y Big Data aportan al transporte por carretera

Intel·ligència Artificial i Big Data aporten al transport per carretera

L’ús de la tecnologia, les energies alternatives i la digitalització són les eines que marcaran el futur del transport per carretera. Mostra d’això és l’ús del Big Data i de la Intel·ligència Artificial (IA) per tal que el sector sigui més sostenible i eficient.

Inteligencia Artificial y Big Data aportan al transporte por carretera

Ara més que mai el transport de mercaderies per carretera requereix més tecnologia per al seu òptim i eficient funcionament. En aquest context les plataformes de gestió fan possible digitalitzar la documentació operativa necessària per evitar per exemple l’ús de paper.
D’altra banda experiències mitjançant l’ús d’algoritmes basats en Big Data i en Intel·ligència Artificial, han demostrat la seva capacitat per aconseguir una òptima planificació de les rutes mitjançant la integració de totes les variables i els recursos necessaris per aconseguir el compliment dels recorreguts amb exactitud .
A aquestes eines es va unir el teletreball que va arribar per quedar-se a les empreses de transport logístic. Arran de la pandèmia s’està demostrant que aquesta modalitat funciona amb gran èxit gràcies a la digitalització de processos. Amb això és senzill agilitzar tràmits i reduir temps.

Tecnologia digital

Una mostra dels avenços tecnològics per al sector és el desenvolupament d’un mètode innovador per part de la startup espanyola Trucksters que integra la IA i el Big Data. El mètode permet coordinar trajectes efectuats a Europa assolint velocitats de transport aeri però a preus de mobilització terrestre.
La tècnica és totalment sostenible perquè a més de concentrar la tecnologia, permet aplicar-la per afavorir el factor humà (conductors) i el tema mediambiental. En aquest aspecte Trucksters amb el seu desenvolupament tecnològic gestiona els relleus entre conductors de camió amb la finalitat que puguin descansar a casa. Poden rellevar amb un company perquè durant el dia condueixin 4,5 hores d’anada i 4,5 hores de tornada.
Aquest tipus d’eines tecnològiques han permès humanitzar la professió de conductor permetent que aquests treballadors puguin passar més temps amb les seves famílies, gairebé tots els dies i de pas ajudar a reduir els accidents de trànsit gràcies a xofers descansats i alerta.

El transport de mercaderies a Espanya

Segons dades de la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies, el transport de mercaderies per carretera al país genera aproximadament 15.000 milions d’euros a l’any i aporta un 4,8% del PIB espanyol. Aquest sector mou el 85% dels productes que consumeixen els ciutadans a tota Espanya.
Pel que fa a la sostenibilitat mediambiental companyies de el sector i el govern en general, cada dia prenen més consciència de la cura de l’entorn. En aquest sentit el 15% de el total de les emissions mundials provenen del transport i 24% d’aquest subtotal, directament dels camions.
El 98% de les emissions generades pels camions es deuen al carburant que utilitzen, davant la qual cosa l’ús d’energies alternatives per a la seva mobilització es fa inajornable. Segons un estudi de la Unió Europea amb sols recórrer vehicles a gas és possible arribar a reduir un 75% de les emissions de CO2, 1.400 tones de CO2.