Port de Tarragona anticipa trànsit a nord d’Europa gràcies al Corredor Mediterrani

 Mitjançant el Corredor Mediterrani europeu, l’important port de Tarragona busca captar trànsit dels 20 milions de contenidors que creuen any rere any el Canal de Suez i el Canal de la Mànega, provinents de el Sud-est Asiàtic fins al Nord d’Europa.
Port de Tarragona anticipa tráfico a norte de Europa gracias al Corredor MediterráneoJosep Maria Cruset, president de l’enclavament portuari, en declaracions a Tarragona Ràdio, ha afirmat que per a finals de 2021 es té previst la posada en marxa de l’Corredor Mediterrani.  Aquest fet coincideix amb la culminació de la nova Zona d’Activitat Logística, ZAL.  Amb això es busca connectar el port de Tarragona amb els més importants pols industrials europeus buscant l’obertura de noves oportunitats econòmiques i logístiques a la zona.
En l’actualitat, diu Cruset, les mercaderies viatgen a cor d’Europa mitjançant embarcacions fluvials però que a través de l’ferrocarril, podran estar disponibles en la mateixa destinació en un dia o màxim 2.

El trànsit pel Port de Tarragona el 2020

 Al tancar el present exercici el president del Port s’estima la pèrdua d’una quarta part dels seus tràfics durant el 2020. Tot causa de la crisi sanitària pel coronavirus i la presència de l’temporal Glòria que va afectar les costes Mediterrànies.
Un altre factor que reduirà el trànsit del Port en aquest any, va ser el descens del transport de carbó motivat per la clausura de les plantes tèrmiques, fet que suposa una baixa d’aproximadament el 8% del trànsit total.  També va afectar el fet que durant l’actual temporada s’ha registrat una bona collita de cereals, la qual cosa fa que aquests productes no siguin molt atractius per a importar.
La caiguda interanual del trànsit representarà un 25% comparat amb 2019.

Els creuers a Tarragona

 Tot i que encara no s’han cancel·lat escales dels creuers pel port per a la resta de l’any, Tarragona estima que la temporada de creuers 2020 és una pèrdua.  Legalment no és possible moure aquests vaixells gegants i posar en marxa el sistema implica un mes i mig d’arrencada, afirma Cruset.
El Port de Tarragona pretén recuperar aquest trànsit durant l’any que en conjunt amb empreses que buscaran incentivar plans turístics reduint les escales.

 Promotores inmologísticas en la nova ZAL

Pel que fa a aquest tema, Cruset considera que la nova Zona d’Activitat Logística és de gran potencial per a les inversions de les promotores inmologísticas.  Hi ha bon interès inversor en la comercialització de parcel·les de la ZAL, la qual cosa es farà amb discreció i encert.
Fins i tot durant la pandèmia els inversors en superfície logística han mantingut de forma telemàtica el calendari de reunions per estar a la diana de les condicions de el sector.
Particularment les empreses que fan part de el sector inmologístico treballen juntament amb el Port de Tarragona per estar atents sobre quines són les oportunitats que la nova ZAL ofereix.  L’assumpte és que ja compten amb un client finalista contractat per construir amb seguretat desenes de milers de metres quadrats amb sostre.
Cruset va afirmar que ja s’estan redactant els projectes dels accessos exteriors a la ZAL, així com els d’obres interiors.